МВФ предупреждава: Има риск за някои банки, делът на "лошите" кредити остава голям

OFFnews 24 май 2017 в 15:02 12215 1

Фалитът на КТБ разтърси банковата ни система през 2014 г. Днес тя е в по-добро състояние, но от години нерешен остава проблемът с големия дял на необслужваните кредити.

Финансовата система е стабилизирана след банковия срив от 2014 година, в резултат на предприетите реформи и наличието на капиталови и ликвидни буфери. Въпреки това има рискове за някои банки, които показаха слабости при проведените стрес тестове, както и за системата заради многото необслужвани кредити. 

Това пишат от Международния валутен фонд в оценката си след оценката на стабилността на финансовата ни система.

Споразумението с Фонда допринесе за икономическата стабилност, като ограничи възможността на БНБ да осигурява ликвидна подкрепа в условията на финансов стрес, допълват от МВФ.

Беше постигнат напредък в укрепването на надзора от 2015 г. досега, но са необходими повече работа и ресурси. Властите въведоха инструментариум за разрешаване проблемите на банките и се установиха механизми за осигуряване на необходимото финансиране. Механизмите за осигуряване на финансова безопасност са поставени на стабилна основа, но компонентите им все още не са достатъчно добре развити. Едно от притесненията е на Фонда е, че планираните решения за по-големите местни банки са непълни и при необходимост не могат спешно да се осигури ликвидност.

Необходима е по-добра стратегия за справяне с проблема с високия процент на "лоши" кредити, които в българските банки остават 13.7% от всички заеми към юни 2016 г. при среден процент в ЕС от 5.5, подчертават от Фонда.  Не само държавата, банките също ще трябва да бъдат подготвени за очакваните загуби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews