Кабинетът не е готов да реши за АЕЦ "Белене"

Елица Мартинова 04 декември 2013 в 13:49 2855 2

АЕЦ
АЕЦ "Белене"

 

Правителството все още няма решение по въпроса дали ще предприеме стъпки за възобновяване строежа на АЕЦ "Белене".

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в рамките на днешния блиц контрол. Коментарът на премиера бе отговор на питане от страна на "Атака", чието проекторешение за възобновяване на проекта "Белене" трябва да бъде разгледано на енергийна комисия днес.

"АЕЦ "Белене" е един от най големите инвестиционни проекти в последните няколко десетилетя. В резутлат на непоследователни действия в периода 2011-2012 г. се стигна до замразяването му с решение на Народното събрание, което допълнително усложнява казуса. Аз още в началото на мандата съм споменавал, че кабинетът ще направи анализ както на ефективността на проекта в най-широк аспект, в това число - дългосрочните нужди от електроенергия на нашата страна, балансът в енергийната системата, отчитане на енергийните потребности в отделните региони, но не на последно място на потенциалната финансова структура в този проект и наличието на инвеститор", каза Орешарски.

Той подчерта, че кабинетът все още не разполага с подобни анализи и правителството не би могло да излезе с официална позиция за съдбата на АЕЦ "Белене".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!