КТБ няма да отвори и през септември

630 милиона лева изтеглени от КТБ в последната минута. Лошите кредити стават предсрочно изискуеми

Александра Маркарян 31 юли 2014 в 18:39 10162 3

Снимка Сергей Антонов

КТБ няма да отвори през септември. До 10 октомври ще стане ясно с колко ще се удължи специалният надзор, под който е поставена банката на Цветан Василев.

Това става ясно от решение на Управителния съвет на Българската народна банка, взето днес. УС разпорежда на квесторите, които управляват банката да обявят за предсрочно изискуеми лошите кредити и да осигурят пълната информация за обезпеченията по кредитите.

Те трябва и да дадат възможност на миноритарните акционери да спасят банката, като й осигурят капитал и ликвидна подкрепа.

РЕШЕНИЯ

Ето дословно решенията на УС на БНБ, за които съобщи пресцентърът й в 17:17 ч. днес:

1. Приема Доклада за текущото състояние на „Корпоративна търговска банка“ АД, представен от квесторите в изпълнение на чл. 121 от ЗКИ.

2. На основание чл. 107, ал. 3 от ЗКИ издава следните задължителни предписания на квесторите на „Корпоративна търговска банка” АД:

2.1. Да създадат специален екип, който в срок до 15.09.2014 г. да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката;

2.2. Да сключат договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на окомплектоване и подготовка на кредитните досиета;

2.3. Да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит“ ООД, „Делойт одит“ ООД и „Афа“ ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г. на основата на резултатите по т. 2.1 и т. 2.2.

2.4. Да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

2.5. До 20.08.2014 г. да извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО.

Квесторите да представят в БНБ информация за хода на изпълнение на направените препоръки в срок до 05.09.2014 г.

3. Възлага на изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“, до 10.09.2014 г. и в съответствие с описаните по-горе дейности на квесторите да внесе в УС на БНБ предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

ПАРИ

От прессъобщението, в което са цитирани данни от Доклада за текущото състояние на КТБ, предоставен от квесторите на банката, става ясно, че за по-малко от месец, непосредствено преди затварянето на КТБ, от депозитите в нея са били изтеглени 630.7 милиона лева.

КТБ - четвъртата по големина банка, една от най-ликвидните в страната до края на май - бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни заради риск от неплатежоспособност.

От данните на БНБ става ясно, че към 30 юни 2014 г. депозитите на гражданите и предприятията са били 5 620.4 млрд. лева. Намалението спрямо края на май е 630.7 млн. лева.

Съобщението не дава яснота кои вложители са теглили спестявания и дали сред тях са държавни предприятия.

Само за един месец - от май до юни - банката от печеливша изведнъж се превръща в губеща.

"Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65.3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл. Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ АД процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО). На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10.54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7.86 на сто", се казва в прессъобщението на БНБ.

Към 30 юни 2014 г. активите на банката са 6 896.2 млн. лева, което e със 741.4 млн. лева по-малко от сумата към 31.05.2014 г. Високо ликвидните активи са 144.3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671.9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776.9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5265.6 млн. лева.

КОНТРОЛ

Още с влизането си квесторите са сменили дружеството, осъществяващо физическа и техническа охрана на КТБ към момента на налагане на надзора. БНБ тълкува това като предприемане на мерки за сигурност.

БНБ не уточнява кое е новото дружество, което охранява банката.

Новата охрана е поела контрола на "всички финансови центрове и офиси, както и всички други обекти на КТБ АД в цялата страна".

"Изготвени са охранителни обследвания и са утвърдени планове за охрана на обектите и пропускателния режим. Извършени са промени в пропускателния режим на помещенията, като е преустановен достъпът на бившите членове на УС и НС на банката, както и на свързани с тях лица", се казва в прессъобщението. 

Назначените от БНБ квестори са провели "множество срещи с редица длъжници и кредитори за уточняване на взаимоотношенията в условията на надзорни ограничения върху дейността на банката", се казва в прессъобщението на БНБ, но не се уточнява с кои кредитори са водени разговори и какъв е бил резултатът от тях.

БНБ публикува на сайта си доклада на квесторите за текущото състояние на КТБ, но в непълен вид. Изключена е информацията, "която може да представлява банкова и/или професионална тайна".

НАДЗОР

От текста на доклада стават ясни факти, които поставят под въпрос дали и как БНБ е осъществявала надзор над КТБ - задължение, вменено й по закон.

Ето какво пишат одиторите:

"В банката няма изградена структура за управление на влошени или лоши кредити. При наличие на такива кредити те са били администрирани от служителите на двете дирекции в Управление "Кредитиране", при взаимодействие с юристите на банката.

В кредитните досиета не се съдържат детайлни анализи на финансовото състояние на кредитополучателите, което допълнително утежнява възможността за надеждна преценка на състоянието на кредитната експозиция. В много случаи декларациите за икономическа свързаност на кредитополучателите не са актуализирани.

Тази ситуация е довела до риск от възникване на загуби, вследствие на ненавременното идентифициране на потенциални проблеми по отношение влошаването на кредитните експозиции, което влошаване вече се наблюдава в периода на квестурата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!