Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

КФН поиска фондовата борса да промени правилата си за изчисляване на индексите

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 март 2017 в 11:4923430

Комисията за финансов надзор препоръча на Българската фондова борса да промени правилата си за изчисляване на индексите си след проверка.

Сега правилата за изчисляване на индексите на БФБ допускат изчисляването на фрий-флот капитализацията за акции в случай на увеличение на капитала на публичното дружество да се извършва въз основа на входящи данни от различни източници, които могат да не съвпадат предвид времетраенето и поредността на регистрирането на съответните емисии в различните релевантни институции (Търговски регистър, Централен депозитар), разясняват от КФН. От друга страна, допълват те, критерият за ликвидност също не отговаря като цяло на ниските обеми, търгувани на БФБ през последните години.

Така, прилагайки правилата, може да се стигне до ситуацията, в която компоненти на индекса да станат акции с много ниска ликвидност, както и такава, за които към момента на преизчисляване на индекса е съществувало несъответствие между обявените и реално записаните акции.

КФН настоява борсата да започне процедура за изменение на правилата в най-кратък срок с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.
Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Икономика
01 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.