„Изчезнал“ китайски милиардер бил всъщност задържан от полицията

OFFNews 11 декември 2015 в 17:50 3657 0

Гуо

Снимка АФП

"Форбс" оценява богатството на Гуо Гуанчан на 7 милиарда долара.

Един от най-богатите хора в Китай – Гуо Гуанчан, е бил задържан от полицията, стана ясно днес, след като почти едно денонощие се смяташе, че е загадъчно изчезнал. Това съобщи Би Би Си.

От неговата компания „Фосун Интернешънъл“ са казали днес, че той съдейства на властите в разследване. С други думи против самия него разследване няма.

По-рано китайско финансово списание беше съобщило, че сътрудниците на Гуо във „Фосун“ не могат да се свържат с него от четвъртък след обед.

Според същото издание е била спряно търгуването на акциите на компанията на Хонконгската борса. Но от „Фосун“ - един от най-едрите в Китай частни конгломерати - са уверили, че то ще се възобнови в понеделник.

48-годишният Гуо понякога е наричан „китайският Уорън Бъфет“. А сп. „Форбс“ оценява състоянието му на 7 милиарда долара.

Би Би Си цитира Сали Им, висш експерт във филиал на „Мууди'с“: „Гуо е един от изтъкнатите китайски предприемачи и този инцидент ще накара някои чуждестранни регулатори да се замислят, тъй като той агресивно разширява своите глобални застрахователни операции...“

Групата „Фосун“ има интереси, които се простират в медиите, застрахователното дело, недвижимата собственост и търговията на дребно. През февруари т. г. тя пое контрола над престижната френска ваканционна компания „Клуб Мед“.

Бизнеса си Гуо Гуанчан е започнал заедно със свои състуденти през 1992 г. Първите успехи са дошли от инвестиции във фармацевтика и в недвижими имоти.

Към декември 2014 г. печалбата на „Фосун Интернешънъл“ е възлизала на 1,1 милиарда долара – скок с 24% спрямо предходната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови