Имаме ли нефт и газ в Черно море? Рано е да се каже

OFFNews 11 октомври 2016 в 12:15 8831 2

Не е вярно, че няма данни за газ и нефт в находището „Хан Аспарух”- окончателна информация няма да има преди да има 4-5 сондажа. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев преди началото на форум за концесиите в България.

"Окончателна информация няма да има преди да има 4-5 сондажа. Всякакви предварителни данни имат характер на спекулации. Компаниите, които правят проучванията е редно да коментират темата първи", обясни Дончев.

Вицепремиерът каза, че разполага с информация за проучванията, но отказа да я сподели с медиите.

„Никак няма да коментирам темата, защото не съм говорител на компаниите, които извършват проучванията, най-добре да питате тях”, каза Дончев в отговор на въпрос дали е вярно твърдението, че нефт и газ в находището няма.

Той обаче подчерта, че продължават проучванията и фактът, че толкова скъпи проучвателни работи не спират, е повече от показателен.

"Резултат има, може би, не толкова окончателен, за да се коментира публично", добави Дончев.

По-рано днес доц. Щерьо Льомов от Минно-геоложкия университет заяви пред БНР, че най-вероятно резултатите от направените досега изследвания показват, че няма достатъчни количества газ в черноморския блок "Хан Аспарух", за да бъдат обявени. 

"Липсата на новина, че има откритие, показва ниската перспективност на прокарания сондаж", каза той.

Проучванията за нефт и газ в черноморския блок започнаха на 19 април, когато бе представянето на кораба Noble Globetrotter II, извършващ сондажите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

11.10 2016 в 12:35

Ох томчо от философията се "специализира" в европейското финансиране и управление на публични проекти. Сега е навлязъл дълбоко н нефтомайнинга.
Дано скоро не се обърне към инвитрото, че ше открадне хляба на цяла плеада ветиранти осеменители...

14847

1

БирникЪ

11.10 2016 в 12:31

Ако имаше газ, Баце веднага щеше да ни каже. Предизборно !
Ама газ нема. Пак ще купуваме руски, ама от Турция, при това с транзитни такси. А за нас такси за газ към Турция - нанай !
Защото сме предвидими партньори в ЕС и НАТО !