Илияна Йотова: Няма нищо лошо да има и "Белене", и седми блок на "Козлодуй"

OFFNews 07 декември 2013 в 10:59 5588 22

Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС

 

Няма нищо лошо в изграждането и на АЕЦ "Белене", и на седми блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви евродепутатката Илияна Йотова от БСП пред bTV.

 „Още когато се водеше кампанията и разговора за референдума за АЕЦ „Белене”, имаше позиция на експертите в БСП. Те и тогава ни обещаваха, че няма нищо лошо в това да имаме и АЕЦ "Белене", и седми блок на АЕЦ "Козлодуй”, аргументира се социалистиката.

Тя уточни, че е слушала достатъчно дискусии по тема енергетика и като депутат от Европейския парламент.

„Нека да припомня, че още Жак Делор имаше идея за една мащабна енергийна реализация в Европа, за обща енергийна сигурност, за обща енергийна политика в ЕС, която обаче все още не е факт. В тази връзка искам да подчертая позицията на ЕК за „Южен поток”, която е достатъчно красноречива.

Искам и да отбележа, че дискусиите по темата, а също и начина, по който реагират националните делегации, ме навежда на една единствена мисъл и тя е, че ще ни бъде много трудно. И след реакцията на еврокомисията за „Южен поток”, не зная как тя ще реагира за седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, коментира Йотова. 

Тя смята още следващата седмица да зададе въпрос в Брюксел защо има двоен стандарт в ЕС и защо за една Германия може да се направи изключение и да се прокара „Северен поток”, а за друга не може.

"Считам, че всички страни, през които се планира да минава „Южен поток”, трябва да се съберат заедно, да изчистят въпросителните по споразуменията си, както и къде са разминаванията по европейското законодателство, и след това да заработят с комисията, за да тръгне проектът”, обяви евродепутатката.

По думите ú изборите за Европейския парламент през май следващата година ще са много по-различни от евроизборите през 2007 и 2009 г.

„Смятам, че сега залогът ще е много по-голям, защото, според мен, политическото наддаване започна много по-рано. Нека да видим как ще протекат европейските избори, а след това да обърнем поглед и на националните.

Аз смятам, че избирателите на БСП ще бъдат много мобилизирани”, коментира Йотова. 

На въпрос дали на БСП ú е нужна подкрепата на националистическата "Атака", Илияна Йотова заяви, че този въпрос в БСП отдаван е приключил.

„Не крия, че в началото имаше подобни разговори. Фактът, че колегите ни от ГЕРБ пишат донос след донос за това, считам, че е въпрос на манталитет. Пример за това е и, че непрекъснато се пишат доноси и срещу Сергей Станишев и срещу Мартин Шулц. Слава Богу в България има достатъчно разумни хора, които имат правилна преценка”, обясни евродепутатката.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!