Говорителят на НАП: 350 000 вече подадоха данъчните си декларации

OFFNews 25 април 2020 в 10:18 2194 0

За данък общ даход няма отлагане. До 30 април трябва да се плати. Този срок е фиксиран в закона и остава непроменен, въпреки извънредното положение. 

Това напомни говорителят на НАП Росен Бъчваров по БНТ. 

Близо 350 000 декларации от граждани вече са подадени, като над 80% от тях - онлайн. От НАП не съветват потребителите да посещават офисите им, но - ако се налага, във всеки от тях има добра организация, те се почистват и дезинфекцират. 

Около 900 000 граждани имат ПИК. Практически всичко може да се направи през този код. 35 електронни услуги се предлагат от НАП с този ПИК, каза още Бъчваров. 

Декларацията би могла да бъде изпратена и по пощата.

Автоматичното попълване на декларации спестява много от времето. Има много малък дял - под 3%, допуснати грешки. Ако физическо лице установи разминаване, може да си поправи данните в декларацията ръчно по всяко време. 

Данъчните облекчения не са в предварително попълнената данъчна декларация. За регистираните като свободни професии също няма отсрочка нито на ДДС, нито за осигурителните вноски.

30 април е краен срок за деклариране на доходите, внасяне на годишното за изравняване на осигурителните вноски, както и за подаване на осигурителната декларация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови