"Газпром" обеща пазарни цени за България и още 7 страни, за да избегне глоба от ЕС

OFFNews 13 март 2017 в 21:07 15324 8

Руската компания "Газпром" обеща пазарни цени за газа за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, за да избегне голяма глоба от ЕС, равна на 10% от глобалните ѝ приходи. 

Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, съобщи Ройтерс. 

Съобщението идва в края на петгодишно разследване за монопол срещу "Газпром" и е сигнал за размразяване на бизнес контактите между Русия и Брюксел. 

Антимонополните органи на ЕС разследват "Газпром" заради твърдения за по-високи цени на газа в Централна и Източна Европа. Обвиненията включват още налагане на пречки пред конкурентни компании да използват изградената инфраструктура в региона.

Според обявените предложения компанията е готова още да позволи на изброените държави да препродават свободните им количества руски газ чрез реекспорт, да им осигури достъп до западноевропейските газови хъбове и да се откаже от непазарни преимущества, получени за сметка на контрола върху газотранспортната и газоразпределителната инфраструктура.

Засегнатите осем държави имат седем седмици да представят своите становища по предложенията на руснаците. 

В бележките на Брюксел по казуса се посочва, че "Газпром" е изолирал българския пазар чрез териториални ограничения в договорите с "Булгаргаз", на която е забранено да извършва свободен пренос на руски газ през границата, което беше проблем за обратен поток на газ от Гърция към България. 

"Газпром" е поел ангажимент да оттегли исканията се във връзка с прекратяването на проекта "Южен поток“, получени чрез използване на пазарна позиция. Концернът се е ангажирал да не иска обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на проекта "Южен поток“.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

8

Halo

14.03 2017 в 13:42

"Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, съобщи Ройтерс."
Това изказване с превод на български го искам по всички телевизии поне три пъти.

12094

7

дони

14.03 2017 в 11:15

Искам да чуя мнението на корделка по въпроса - за братската помощ, за цената на спанака и за ембаргото... Мръсни, гадни лъжци!

16009

5

Nik68

14.03 2017 в 09:17

Българската икономика губела от ембаргото над Русия. Каква я приказвахме - каква излезе - а Нинова. Нас ни дерат най-зле - а ние ги обичаме. Имат руснаците една поговорка. "Бие ли те значи те обича". По западному му казват шведски синдром - да се влюбиш в тиранина си. Знаех си, че по върхушката ви има психо отклонения. И си вземам думите назад, ако някога съм обиждал г-н Миков. Как да не пие човека - виждайки всичко това.

15414

4

Hihi1981

14.03 2017 в 08:45

А ние веем руски знамена!Смеех..

12055

3

rrumito

14.03 2017 в 00:47



Коментар на Samuil Petkanov:

"Пазарни сигурно значи по-високи, щото сега нали сме на братски славянски цени?" :)

Хаха - добро чувство за хумор.
Лошото, че и този път хуморът е черен.