ГИТ започва масови проверки за условия на труд по строежите

OFFNews 03 април 2017 в 16:24 3096 0

Снимка Pixabay

Главната инспекция по труда (ГИТ) започва засилени проверки за условията на труд по строителните обекти във връзка със затоплянето на времето и активизирането на строително-монтажните работи.

Строителният сектор е смята за един от рисковите от гледна точка на безопасността на труда. Там често се наблюдават и нарушения на трудовото законодателство - по отношение на договори, почивки, работно време, заплащане и др.

За рисковете в сектора показателен е фактът, че всеки трети акт за спиране на дейност, необезопасено работно оборудване, обект или работно място, е бил в строителството, припомнят от ГИТ. 

Интензивни ще са проверките на новостроящите се сгради и сградите, включени в програмата по саниране. 

През 2016 г. контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 4662 проверки на строителни обекти, при които са констатирани 23 967 броя нарушения.

През 2016 г. в сектора са станали 197 злополуки на работното място, от които 17 с фатален изход. Прави впечатление, че вече преобладават тежките инциденти в резултат на падане от високо или след удар от тежки предмети, което е в резултат на тенденцията за раздвижване на жилищното строителство. До 2015 г. по-сериозен беше рискът от срутване на земни маси, тъй като големият обем строителни работи беше свързан с големите инфраструктурни обекти, контролът на които беше сред приоритетите на дейността на ИА ГИТ, припомнят от ведомството.

По наблюдения на инспекторите работодателите в сектора продължават да пренебрегват някои основни правила в осигуряването на безопасност и здраве при работа, като най-честите нарушения са свързани с цялостната организация на тази дейност.

Лични предпазни средства като цяло се осигуряват, но не се осъществява ефективен контрол за използването им. Не се обезопасяват достатъчно конструктивните отвори на обектите, както и скелетата, на които се работи. Голяма част от злополуките могат да бъдат предотвратени при обезопасяване на работните места и използване на лични предпазни средства, особено при работа на височина.

Друго често нарушение е необезопасяването на временните ел. инсталации на строителните обекти и свързаните с тях кабели, което води до риск от поражение от електрически ток или спъване и падане.

В резултат на засилената контролна дейност започват да намаляват нарушенията, свързани със задължението на работодателите да осигурят подходящи санитарно-битови условия на строителните обекти. Подобрява се и техниката в строителството, отчита ГИТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови