Финансират 2 500 компании по нова схема на гаранционния фонд

OFFNews 16 февруари 2016 в 16:45 3569 0

Търговските банки ще могат да финансират над 2 500 компании по новата гаранционна програма за собствен риск на Националния гаранционен фонд (НГФ). Тя бе представена днес от изпълнителния директор на Фонда Самуил Шидеров.

По схемата Фондът ще си партнира с 10 банки - Алианц банк България, Банка ДСК, Банка Пиреос България, Българо-американска кредитна банка, Обединена Българска банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзен банк, Сибанк, Ти Би Ай Банк и УниКредит Булбанк.

Гаранциите на НГФ покриват до 50% от стойността на кредитите и позволяват на търговските банки да отпускат финансиране при недостиг на обезпечения и при по-добри условия. С помощта на гаранционната схема финансовите институции ще могат да осигурят 650 млн. лв. за нови кредити на българския бизнес в рамките на действието на програмата от година и половина.

Националният гаранционен фонд е дъщерно дружество на Българска банка за развитие, учредено през август 2008 г. Основната цел на фонда е да подобри достъпa до финансиране на малките и средни фирми. Приоритет по новата програма са инвестиционните кредити, отпускани за финансиране на проекти по оперативни програми, но от подкрепа ще се ползват и фирми, търсещи ново финансиране за оборотни или инвестиционни нужди.

По предходната гаранционна схема на НГФ, действаща в периода 2014-2015, над 760 малки и средни компании се възползваха от подкрепата на фонда. По програмата са гарантирани 853 проекта на обща стойност над 200 млн. лв., като фондът е отпуснал гаранции в размер на 87 млн. лв.

„Резултатите от гаранционната схема 2014-2015 г. показват, че 50% от подкрепените предприятия са с персонал до 10 човека, а 40 на сто са малки фирми. Благодарение на гаранциите, които сме отпуснали, средната лихва по кредитите, които банките-партньори са предоставили е 6%“, заяви Самуил Шидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!