Енергийният министър успокои, че няма да има режим на тока

OFFNews 13 януари 2017 в 16:38 7412 4

Потреблението на електричество в страната постепенно се нормализира и няма опасност от режим на тока. Това обяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. 

По последни данни потреблението е около 6200 мегавата. В момента няма населени места без ток, електроенергийната система в страната е стабилна, АЕЦ "Козлодуй" работи на пълна мощност, ритмични са доставките на природен газ, няма населени места без топлоподаване, отбеляза Петкова.

Тя поясни, че състоянието на електроенергийната система се следи непрекъснато и при настъпване на необходимите условия за това износът от България ще бъде възстановен. Той беше прекратен, след като беше отбелязан 20-годишен рекорд по потребление - като превантивна мярка, за да се гарантира вътрешното потребление.

ТЕЦ Бобов дол работи в паралел със 140 мегавата мощност. Отстранена е и повредата в котела на ТЕЦ 3 – Димитровград и до часове тази централа също ще влезе в паралел с електроенергийната система. От понеделник Министерството на енергетиката започва проверки на всички ТЕЦ в страната, за да се гарантира, че всяка от тях разполага с достатъчно количество въглища за нормално производство, посочи Петкова. 

ЕСО ще проверява аргументите на някои от ТЕЦ-овете да не активират "студения резерв" и ако те не са основателни ще се наложат санкции. Към момента сред аргументите на дружествата са технически проблеми и затруднения заради студовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови