ДКЕВР заковава поскъпването на тока на закрито заседание

Offnews 30 септември 2014 в 07:20 4876 4

ДКЕВР заковава поскъпването на тока на закрито заседание

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще решава на закрито заседание с колко ще се повиши цената на тока. Очаква се увеличението да е малко под 10%. Възможно е от Нова година цената на тока да скочи с още един процент.

Според разчетите на регулатора от утре токът за бита трябва да поскъпне средно с 9.79 на сто. Най-значително увеличение - 9,9 %, се предвижда за абонатите на ЧЕЗ, а най-малко - за клиентите на EVN - 9,5 на сто. От електроразпределителните дружества предупредиха, че новите фактури ще съдържат два периода на отчитане - преди и след влизането в сила на новата цена.

Междувременно стана ясно, че в началото на следващата година токът ще поскъпне с още около 1 %. Това е необходимо, за да се осигури финансов ресурс за нормалната работа на топлофикациите през студените месеци.

Увеличението се налага заради дефицит от 3 млрд. лв. в Националната електрическа компания (НЕК). Така ще се покрие едва 1/5 от липсите в НЕК, изчисли икономическият министър Васил Щонов.

Миналата година цената на тока беше свалена три пъти с общо 15%, затова експерти смятат че увеличението от 1 октомври трябва да е много по-голямо от предвиденото.

Междувременно ДЕКЕВР вече преговаря за нови условия по дългосрочните договори с големите централи и производителите на зелена енергия. Според председателя на регулатора Светла Тодорова, увеличението сега ще осигури финансови средства за топлофикациите, с цел да няма проблеми с парното през зимните месеци.

Повишението разяри представители на движението “Граждански контрол”, чиито членове протестираха активно през февруари миналата година. На предишното обсъждане в Комисията те замеряха с яйца ръководството на ДКЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови