Борисов даде 22,8 милиона лева аванс за "Хемус", която ще се строи от близки до Пеевски фирми

OFFNews 11 януари 2017 в 13:43 9968 3

Отиващият си кабинет на Бойко Борисов осигури допълнителни разходи по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в размер на 22 880 400 лв. за авансово финансиране на доизграждането на автомагистрала „Хемус“, съобщи правителствената информационна служба.

В началото на седмицата стана ясно, че аутобанът ще се достроява от фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Обществената поръчка беше спряна преди около година след нареждане от премиера Бойко Борисов, след като се появиха съмнения, че тя е нагласена заради фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра за изпълнител на 10-километровата отсечка между Ябланица и Боаза обединението "ХВП Ябланица", в което участват фирмите "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас". Същите три фирми са и сред изпълнителите на строежа на оградата на границата, за която държавата отпуска пари без обществена поръчка.

По търга за "Хемус" сега те печелят търга с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС, което е двойно по-евтино на километър спрямо предишния търг. Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година, но според представители на строителния бранш сделката е фиктивна.

От правителствената информационна служба обосновават отпускането на аванса с това, че завършването на „Хемус“ е един от основните приоритети в програмата на правителството като ключов проект за развитието на Северна България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови