Борисов: Разбира се, че има картел за горивата. Няма как да ме убедят в противното

OFFNews 21 август 2015 в 08:55 10589 29

Кадър: Нова тв

"Разбира се, че има картел за горивата. Няма как да ме убедят в противното. Наесен почваме разговори в парламента за промяна на това. Няма да се червя всеки ден."

Това заяви в ефира на Нова тв премиерът Бойко Борисов по темата за проверките по бензиностанциите, които започнаха тази седмица. 

Събеседник в студиото до Борисов беше и директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който също проговори за картелното споразумение между бензиностанциите.

"Цената на горивата е картел сам по себе си. Според мен всички са се разбрали. Да поддържат всички една и съща цена - едва ли са заинтересовани много хора. Но ако съм малък, няма как да се боря с цените на големите и ще продавам като тях", каза Танов. Данните от проверките на Агенция "Митници" сочат, че се продава гориво, което не се отчита в НАП. Когато се зарежда от пистолета, показателите не мърдат, разказа Танов.

"Плащате 20 литра, а ви наливат 18", даде пример директорът на Агенцията.

Сред другите измами в горивата е качестватото им. Във всички бензиностанции се оказва, че има прибавяни други компоненти. На всеки литър 100 мл. са нещо друго, но не и гориво.

"Големите прехвърлят на малките, те пък на големите. Фактът е, че аз търся вина в себе си. Всеки яде, каквото му се даде", каза Борисов.

"Газовият бизнес също не ме обича, но и там ще покажем какво се случва", закани се премиерът.

След края на разследваща проверка се очакват и резултати от одита на "Лукойл Нефтохим", сподели Танов, без да разкрива подробности.

"Цяла палитра от измами дебне по бензиностанциите", сподели още премиерът.

Разговорът в студиото продължи с Борисов, който коментира и ядосалия го видеозапис, в който престъпник под домашен арест краде автомобил.

"Законите са правени така, че на практика се пробива процесът и с добър адвокат не можеш да понесеш последствията", заяви премиерът.

Домашният арест е само формалност, смята той.

"Аз не мога да знам всичко. Ужасно е. Дори не ми е работа аз да се занимавам с агенциите за пломбиране. Те си седят на бюрцата, взимат си заплатки и накрая нищо", коментира Борисов въпроса защо той трябва да се намесва всеки път, когато държавата не си върши работата.

Премиерът коментира и съдебната реформа и отново уточни, че в над 90% тя е била по текста на правосъдния министър Христо Иванов.

"Налага се да се ползват други партии - благодаря на Местан и в случая ДПС. Казваме едно "благодаря" и стига с кардиналните изводи. Като направят добро, "Мерси, ефенди", ако не - казваме им", отговори на обвиненията Борисов, че играе заедно с Движението за права и свободи.

В края на интервюто премиерът видя и коментира снимка на британския си колега Дейвид Камерън, който беше заснет да пътува в нискобюджетен полет за почивката си при семейството си.

"Мен защо никой не ме снима, когато ходих до Емирствата с WizzAir. Или до щатите с British Airways? Има разлика с това дали си арестувал най-големите международни престъпници или си премиер като Камерън. Да тръгна с колелото от Банкя до парламента ли? Не става", завърши премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!