Бюджет 2018 г.: Пак няма реформи

Румен Гълъбинов 20 май 2017 в 10:30 7310 14

На пръв прочит Бюджет 2018 г. не дава големи основания, че ще се проведат нужните структурни реформи в икономиката на България.

Има пари, предвидени да се увеличат учителските заплати и това са почти 90% от парите в повече за българското образование, което едва ли ще се подобри без да се инвестира значително повече и в образователната инфраструктура на учебните заведения.

Има планирани допълнително пари и за здравеопазване, но не става ясно дали ще се проведе реформа в болниците, така че да се намалят дълговете им и да се задържат младите лекари в страната, а не да заминават на работа в чужбина.

Има обещани повече пари за пенсии, обаче тези повече пари за пенсии са за сметка на увеличаване на осигурителната тежест на всички работещи. Увеличава се осигурителната вноска, увеличават се осигурителните прагове, увеличават се стажа и възрастта за пенсиониране и така се увеличава общата осигурителна тежест на всички работещи за сметка на това пенсионерите да получат по-високи пенсии.

Това е моделът, който е бил и досега и няма реформа в този модел, така че бюджетът е социален за тези, които са получатели от осигурителната система и бюджетът е натоварващ за тези, които осигуряват приходите в осигурителната система.

Бюджет 2018 г. продължава и увеличаването на данъчната тежест за сметка на косвените данъци и по-конкретно увеличение на акцизите върху цигарите.

Важно е да се отбележи, че в бюджета е заложено намаление на капиталовите разходи, а капиталовите разходи това са всъщнот разходите за големите строителства, ремонти, държавните инфарктруктурни проекти, като тук се отбелязва едно очакване от страна на правителството, че тези финансирания ще намалеят.

Което е още едно напомняне, че в следващите няколко години България трява да си промени икономиката така, че да разчита повече на самостоятелното си развитие, отколкото на "патериците" на евросубсидиите и европомощите, които ще намаляват с времето. Само с европомощи не можем да развиваме икономиката си - в смисъл, да разчитаме основно на свежи пари от Европейската комисия.

Намалението на капиталовите разходи не ни дава основание да се надяваме, че ще се увеличат и инвестициите, а не се очаква да има и увеличено капиталообразуване в българската икономика.

Иначе има очаквания за увеличени приходи от данъци и осигуровки, но за да има по-големи приходи, искрено се надявам реалната икономика да заработи по-добре, защото само по-активната икономическа дейност води, без да се увеличават данъчните ставки и осигурителните вноски, до по-голям търговски оборот, откъдето ще се събират и повече приходи.

България трябва да подобри значително своята инвестиционна среда, да търси и да намери стратегически инвеститори, които да помогнат за развитието на икономиката ни, а това се постига със структурни реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

14

Свилен Костов

12.03 2019 в 14:10

Добър ден! Симпатизирам на Румен Гълъбинов и смятам, че с малко повечко власт в ръцете си - този човек може да спаси България и то не само в икономически план.

4000

13

Делян Пеев

11.03 2019 в 19:33

Подкрепям Румен Гълъбинов и смятам, че няма да е лошо да му се даде повече власт в държавата. Това ще е огромен принос за икономиката ни.

4000

12

Цветан Борисов

11.03 2019 в 13:03

Здравейте, от много време следя изявите и коментарите на
г-н Гълъбинов и наистина подкрепям вижданията му за икономика и развитие на България. Този човек наистина иска да спаси България.

4000

11

Вероника

11.03 2019 в 12:30

Румен Гълъбинов е истински идол за всички занимаващи се с икономика в България. Нека оставим властта в хора с интелект, широки познания в сферата и ефективни идеи като самия него.

4000

10

Катя Петрова

08.03 2019 в 19:26

Смятам Румен Гълъбинов за един от малкото подготвени и добре образовани български кадри в сферата на икономиката. Освен това вече има и доста опит. Надявам се, че той и подследователите му ще направят така, че България да спре да затъва .

4000

9

Paskal88

08.03 2019 в 17:02

Румен Гълъбинов определено е пример за добре запознат и изучен икономист. Браво!

4000

8

Nikolai Venelinov

08.03 2019 в 00:27

Пак и пак и пак. Радвам се, че Гълъбинов засяга темата

4000

6

Beatris Lukova

07.03 2019 в 21:21

Как няма да е прав. Виж само част от визитката му :
Румен Гълъбинов е работил и е членувал в управителните съвети на международни банки и застрахователни компании от България, Австрия, Холандия и САЩ. Автор е на три книги и поредица от статии в националната преса в областта на застраховането и финансите.

4000

5

Georgi Badalov

26.02 2019 в 01:14

И пак Гълъбинов е прав до болка!