БНБ с мерки за намаляване на "лошите" кредити

OFFNews 24 май 2017 в 16:45 6575 2

Намаляването на големия дял необслужвани кредити е една от петте непосредствени приоритетни задачи на БНБ, обяви управителят ѝ Димитър Радев на форум на Асоциацията на банките в България.

Той подчерта, че всички действия на БНБ имат за цел поддържането на ценова стабилност, стабилност на лева, стабилност на паричния режим и посочи, че единственият изход от валутния борд е влизането ни в еврозоната и приемането на еврото.

"Това ще стане, когато всички необходими за това условия са изпълнени. Все още не сме на такъв етап, но работим здраво в тази посока", увери управителят на БНБ и изреди приоритетните задачи за БНБ.

Първата е изпълнението на мерките, предписани след стрес тестовете на банките, като тук фокусът е върху изпълнението на плановете за възстановяване на капиталовите буфери за определени банки.

Втората е приключването на плана за подобряване работата на банковия надзор. Той се изпълнява от две години, а новите акценти са: вътрешните регулации, информационните системи, и увеличение на ресурсите, включително назначаване на предвидените в оригиналния план допълнително хора.

Третата задача е системата за възстановяване и преструктуриране на банките да стане напълно функционираща. Тук приоритетни са две групи от мерки: одобряването на планове за преструктуриране на системно важните местни банки и разработването, съвместно с МФ, на възможности от страна на БНБ за ликвидна подкрепа.

По отношение на справянето с проблема с големия дял необслужвани банкови кредити БНБ разработва комплексни мерки с цел намаляване на "лошите" кредити, в т.ч. чрез увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити, усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни.

Петият приоритет е привеждането на регулаторната рамка в пълно съответствие с европейското законодателство. Например подготвяме изцяло нов закон за платежните услуги и платежните системи, с който наред с другото се повишават изискванията по отношение на сигурността на плащанията по електронен път и в интернет, каза Радев.

"Разбира се, даваме си сметка и за специфичните предизвикателства, пред които Вие самите сте изправени. Силният натиск върху доходността в условията на още слабо, макар растящо, търсене на кредити налага постоянно търсене на решения за ефективност. Управлението на кредитния риск и разходните политики ще бъде все по-актуална тема и поради перспективата да станем свидетели на нов възходящ лихвен цикъл, следвайки глобалните тенденции и очаквайки рано или късно такъв процес в еврозоната", допълни той в изказването си пред банкерите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

26.05 2017 в 08:32

Кредити с бомбастични лихви. Нищожни лихви по депозитите. Такси зза какво ли не. Необосновано много и необосновано високи. Този човек в кой свят живее, та не вижда че системата им съшита с бели конци и не се почдичнява на никаква икономическа логика и ако не бяха огромните правомощия и специален статут на банките, досега щяха да са ги погнали и от комисията за конкуренция и картелни споразумения, а и в гражданските съдилища има не малко дела срещу безобразията им.