АЯР готова да одобри проекта "Белене" до седмица

OFFNews 19 февруари 2014 в 17:47 3292 4

Замразеният строеж на АЕЦ

Агенцията за ядрено регулиране е готова до дни да одобри техническия проект за строежа на АЕЦ "Белене", който бе спрян през 2012 г. Това обяви днес пред агенция ИТАР-ТАСС председателят на АЯР Лъчезар Костов.

"Оценката на техническия проект за изграждане на два ядрени блока на площадката на АЕЦ "Белене" от гледна точка на нашата агенция е напълно завършена. Освен наши експерти в това се включиха и експерти от международни организации. Всички оценки са положителни. Готови сме да одобрим проекта", заяви председателят на АЯР, цитиран от руската информационна агенция.

От публикацията не става ясно дали Лъчезар Костов говори за чисто процедурна оценка на АЕЦ „Белене“ от страна на АЯР или прави политически анонс за проекта. Той бе спрян от правителството на ГЕРБ точно когато лицензирането от Агенцията за ядрено регулиране бе на финалната права.

От година Националната електрическа компания (НЕК) и руската компания "Атомстройекспорт" водят арбитражно дело заради спирането на проекта и отказа на България да плати поръчано и изработено оборудване за отменения строеж.

Запитан за проекта за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" с технология на американската компания "Уестингхаус", Костов коментира, че той едва ли ще бъде реализиран толкова бързо, колкото правителството твърди. "В преговори сме с "Уестингхаус", но окончателно решение все още няма. Далеч сме от етапа за одобряване на техническия проект. Въз основа на опита си, натрупан от проекта "Белене", мога да кажа, че този процес отне осем години. Така че идеята да започне строителството през 2016 г. звучи нереалистично".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови