Наказват голмайсторите за Швейцария срещу Сърбия?

OFFNews 23 юни 2018 в 18:34 4319 0

ФИФА може да наложи наказание от два мача на голмайсторите за Швейцария при победата с 2:1 срещу Сърбия Гранит Джака и Джердан Шакири заради политическа пропаганда.

Двамата швейцарски национали с произход от Косово направиха жестове след попаденията си, които кореспондират на албанския национализъм. Джака събра дланите си в имитация на разперен орел, докато Шакири имитира двуглавата птица, която е изобразена на флага на Албания.

И двамата футболисти са с косовско-албански корени, като семействата им са се озовали в Швейцария като бежанци през 90-те години вследствие на войната в бивша Югославия.

Държавата Косово е населена с етнически албанци, но не е призната от Сърбия официално, както и от още 82 страни, членки на ООН. За капак Шакири игра с флага на Косово на една от обувките си. Двамата играчи бяха бурно освирквани от сръбските фенове по време на мача.

От ФИФА нямат голям избор, освен да накажат двамата футболисти, тъй като поведението им ще създаде опасен прецедент.

Минималната глоба е 5058 долара плюс наказание за два мача. Сърбите подадоха и жалба срещу съдийството на германеца Феликс Брих, който ги ощети на два пъти, като особено скандално беше решението му в 66-ата минута, когато отсъди фаул в нападание на Александър Митрович, който беше държан в наказателното поле от двама швейцарски футболисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!