На "Армията" пак е горещо, обявяват победителя в 14,00 ч.

OFFNews 30 март 2017 в 09:46 2519 1

След юлските размирици на "Армията" става отново горещо. Днес в 14,00 ч. ще бъде обявен победителят в търга за активите на фалиралия ЦСКА. Те са оценени на почти 1,7 милиона. Битката е най.вече за четирите запорирани емблеми, сред която и оригиналната на 31-кратните шампиони.

Става ли наследник на ЦСКА спечелилият търга?

Категорично не, произнесоха се синдици, юристи, БФС. Дружеството беше обявено във фалит на 9 септември миналата година. Историята няма как да бъде наследена с една емблема. Дава се за пример тази на Ботев, която струва 60 000 лева и никой не я купува от синдика. Според световните стандарти в някакъв момент във времето БФС може да обяви даден клуб за наследник на спортните успехи, както стана с аматьорския Уимбълдън в Англия. Но поне у нас подобен казус не е имало.

Така че без да подценяваме материалните активи, днес наддаването има повече емоционална стойност. Мнозина от колебаещите се още фенове на старото ЦСКА си чакат емблемата, за да решат дали да изберат новото ЦСКА 1948 или ЦСКА-София, бивш Литекс.

Материалните активи

Спечелилият получава 7372 дъждобрана с логото на ЦСКА, 1700 чантички за кръст, близо 3000 тетрадки размер А4, над 3000 знамена, 1800 флагчета и шорти с бандаж, 1600 значки и 1250 силиконови гривни. Има и доста други рекламни артикули от сорта на пъзели, подложки за чаши, сакове, чадъри, раници и портмонета.

Налични в складовете на ПФК ЦСКА АД са и стотици екипи и помощни тренировъчни материали. С известна сантиментална стойност са единствено екипите с марка Lotto, които бяха използвани през миналия сезон в Трета лига - те са 593. Налични са още купища анцузи, блузи, къси панталони, чорапи, джаапнки, ръкавици, якета, докторска чанта, маратонки…

В отделна категория попадат транспортните средства. Те са 11 на брой. В активите на дружеството влизат 5 автомобила "Киа Рио", 1 "Киа Маджентис", "Опел Вектра", "Опел Корса", "Форд Мондео", "Ланча Дедра" и автобусът "МАН", който за последно бе ползван от школата, а е закупен от австрийски клуб преди повече от 15 години. Колите пък не са в движение от 3-4 години. Повечето са сериозно повредени.

Има обаче недвижими имоти. Те са 15 на брой. Два от тях са по-интересни - те се намират в землището на село Самотино в община Бяла, Варненско, но се намират в защитената област Карадере и има много ограничния за ползването им, тъй като са защитени по програма "Натура". те са с площ от около 12 300 кв. м.

Шест от имотите са в село Горица, община Бяла. повечето са неизползвани ниви от четвърта и седма категория. Общата им площ е 57 309 кв. м. Има и още една нива в землището на град Бяла, която се простира на 3000 кв. м.

Пет от имотите са в землището на село Долни Пасарел и също са земеделски земи. има един имот и в землището на село Железница. Общата им площ е около 45 000 кв. м. Реално те могат да бъде осребрени на добри пари.

Купувачът също така ще придобие и огромен брой машини, оборудване и апаратура. Те са разпределени в 147 позиции, но броят им реално е доста по-голям. покупката им е била основно в периода 2000 - 2003 г., 2006-2008 г. и 2013-2014 г. В списъка попада озвучителната система "Динакорд" на стадиона, климатици, трактори, косачки, бойлери, снегорин, 4 перални машини, врати, лаптопи, 4 телевизора "Финлукс", столове, дивани, кресла, кафе машина с кафемелачка от 2001 година, контейнер, шкафове, система за видеонаблюдение на стадиона, видеорекордер, компютри на 10-15-годишна възраст, две картини, рекламни табла, рутер, факсове, радиатори, стойка за телевизор. Плюс мебел.

Кандидатите

Фирма, близка до Гриша Ганчев, първа подаде заявка вчера. После още три компании го направиха. Няма шега, тъй като всяка една от тях плати необходимите 10 процента капаро. Или 170 000 лева. Синдик Милева нямаше информация кои са фирмите, но от лагера на Гриша Ганчев обявиха, че и трите други участника са в един отбор. Пак според ЦСКА-София едната фирма е регистрирана на името на Никола Газдов, и.д. президент на ЦСКА 1948.

Бизнесмен с образование от САЩ и Германия, член на българо-немската търговска камера, футболист в школата на ЦСКА, той стряска сериозно първодивизионния тим и по друга причина. Никола е син на Теменужка Газдова, счетоводител на компаниите на Кирил Домусчиев. Засега босът на Лудогорец не е потвърдил никъде участие в търга за активите на ЦСКА било то пряко или косвено. 

Процедурата

Офертите трябва да се внесат на "Армията" при синдик Дора Милева от 13,00 до 14,00 ч. Те ще са в пликове, ще бъдат оставени на масата пред всички. Точно в 14,00 ч. ще бъдат отворени. Печели участникът, дал най-висока сума. При равни оферти, което изглежда почти изключено, но на теория е възможно, синдикът организира допълнително наддаване. Победителят става собственик, след като довнесе цялата сума от 1,7 милиона лева в определения срок.

Блокада, полиция и нажежени страсти

От вчера патрулки охраняват "Армията". И днес вече има полиция на стадиона. От лагера на Гриша Ганчев организират защита, каквото и да значи това. Търгът е публичен и всеки има право да участва. ЦСКА-София призовава феновете си от 12,00 часа на обяд да са на Армията.

В интернет се появиха тревожни информации, че са привикани цели набори от школата, които трябва да се появят по екипи. Групировки от сектор "Г" обещаха, че бирата и кебапчетата ще са на корем.

Засега няма информация за организирано присъствие на фенове от лагера на ЦСКА 1948. В интернет обаче заканите минават отново цивилизования тон. Всички нормални хора се молят да няма повторение на баталните сцени от лятото, когато доскорошни приятели си налетяха, а лумпени замеряха с бутилки юношите на ЦСКА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

1

Emigirl

30.03 2017 в 12:56

Дано се приключи този проблем и започне да се набляга на футбол, ане акции около Армията