Лудогорец на колене, Купата е за Ботев!

Донислав Донев 24 май 2017 в 20:31 6921 0

Снимка Спортал

Ботев Пловдив е новият носител на Купата на България! "Жълто-черните" победиха сензационно, но напълно заслужено шампиона Лудогорец  с 2:1 на стадион "Васил Левски" в София. Над 10 000 зрители от Пловдив празнуваха с героите.

Голям мач изнесе Омар Косоко. Бившият ас на ЦСКА вкара първия гол за победителите и подаде за втория, реализиран от Антонио Вутов. И двете попадения бяха от страхотна класа. При това на Вутов останаха леки съмнения за засада, но при всички случаи съдията не може да бъде винен. Тимът от Пловдив удари и греда.

Лудогорец беше неузнаваемо слаб и се сети да играе в последните 10 минути. Тогава Кешеру намали на 1:2. Силите на шампионите стигнаха да още няколко мелета, при които на два пъти по чудо топката не влезе във вратата та Ботев.

Това е първата Купа на България за Ботев в модерния формат на турнира, след като беше отделен от Купата на Съветската армия. Преди това пловдивчани имаха пет загубени финала! Трофеят е трети в историята на славния клуб и първи от 36 години насам. Затова и публиката нахлу на пистата да празнува с любимците си.

Николай Киров - Белия стана 50-ият треньор, вдигал Купата на България. Той влезе в историята на Ботев сред имената, донесли голям трофей в клубната витрина. Освен него това са още четирима - Никола Щерев - Старика, капитан и треньор на шампионския тим от 1929, Георги Генов - Шивача (КСА, 1962), Васил Спасов - Валяка (титлата 1967) и Динко Дерменджиев (КСА, 1981).

Сензационният резултат разбърква битката за евротурнирите. Там вече са Лудогорец и Ботев. Друг сигурен няма.

Верея печели служебно плейофа с Ботев и отива напред, като ще играе с последния тим от първата шестица, осигурил си място в зона "Лига Европа". Това ще е Левски или ЦСКА-София, но само ако "червените" не бъдат наказани от УЕФА.

Има ли санкция, Верея излиза срещу някой от Локо Пловдив, Дунав или Черно море. Всичко ще се реши в последния кръг. Играе се един мач на стадиона на отбора от първата шестица, т.е. Верея е гост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови