Американка по хиджаб излиза в Рио

Ибтихадж Мухамад избрала фехтовката, защото й позволявала да се предържа към религиозните норми

OFFNEWS 08 август 2016 в 13:42 6405 0

Египетските плажни волейболистки събраха очите на публиката в Рио, като играха облечени и забрадени с хиджаб (забрадка на главата на жените-мюсюлманки, която покрива само косата и раменете, но лицето е открито)срещу Германия. Обеклото им рязко контрастира с това на останалите участнички и доскоро то не беше разрешено, защото не отговаряше на стандартите на FIVB. В името на по широкото разпространение на волейбола и плажната му разновидност в световната централа разрешиха да се играе със забрадки и клинове. Това може да е в съзвучие с ислямските традиции, но докопава основите на този атрактивен спорт.

Не чак толкова застрашена е фехтовката, където ще видим първата американка на олимпиада с хиджаб. Това е Ибтихадж Мухамад, която ще се опита да спечели медал на сабя.

"Аз усещам това състезание като нещо голямо за мене. Една прекрасна възможност, за да представя на ниво себе си, моята мюсюлманско-американска общност, моята страна САЩ", заяви Мухамад.

Тя е родена в Ню Джърси и започва да се състезава във фехтовката, защото екипировката й позволява да се придържа към нормите на религията си, тъй като в този спорт се играе облечен, а и главите са покрити с шлемове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови