Станишев: Правата на европейците не могат да бъдат разменна монета заради Брекзит

В Страсбург президентът на ПЕС посочи, че предстои и преразглеждане на бюджета на ЕС след напускането на Великобритания

OFFNews 05 април 2017 в 12:40 5027 0

„Времето за съжаление изтече – процесът на напускане на ЕС от страна на Великобритания е в ход. Подчертаваме твърдия ангажимент на социалистите за пълноценно участие в преговорите, както и за бързото представяне на пълен преглед на това какво предстои – както процедурно, така и политически. Правата на европейците, които живеят във Великобритания, и на гражданите на Великобритания в ЕС, както и сътрудничеството в сферата на сигурността не трябва да бъдат използвани като разменна монета за печелене на надмощие в преговорите.”

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на заседание на ЕП в Страсбург, посветено на започналата процедура по Брекзит.

Силната социална защита за гражданите на ЕС и на Великобритания е приоритет. Обединеното кралство не може да се възползва от многото предимства на единния пазар, ако излезе от Съюза. Каквото и споразумение да бъде постигнато, Великобритания ще трябва да спазва същите правила, както и всички останали, подчерта лидерът на ПЕС.

Нужно е да стартираме спешно дебата за това как ЕС с 27 страни ще коригира бюджета си, политиките и работата на институциите си след оттеглянето на Великобритания. Трябва да се възползваме от тази възможност, за да очертаем нова посока, която в по-голяма степен да ползва гражданите, добави Станишев.

По време на заседанието бе приета и резолюция с основните позиции и цели на ЕП при преговорния процес с Лондон.

В нея се подчертава, че е необходимо да не бъде допускан компромис между сигурността и бъдещите икономически отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови