И Брюксел отбеляза Освобождението на България

Симона Костадинова 05 март 2016 в 02:16 3030 0

В Европейския парламент в Брюксел беше отбелязан Националният празник на България - Трети март.

В една от залите на Европарламента по повод Освобождението на България бе изиграна постановката "Духът на поета" от Стефан Цанев, където Христо Мутафчиев бе в ролята на Стефан Стамболов, а Валентин Танев - на Захарий Стоянов.

Събитието беше по инициатива на евродепутата Андрей Новаков и на него присъстваха над 100 българи. Сред зрителите имаше и група студенти по журналистика от България.

Постановката разказва за сън на Стефан Стамболов, в който със Захарий Стоянов трябва да решат какво да правят с внезапно появилият се „поет от корицата на читанката". 

"Ти какво мислиш, че тоя народ ще се размърда ли? Минаха ония години, в които народите излизаха на площадите и викаха "да живей" и "долу". Народът сега спи, Захари, спи. То за правителствата понякога е добре народите да спят, но понякога ме хваща яд на тоя наш заспал народ. То бива да търпи и да спи, ама не бива чак толкова. Понякога направо е скучно да се управлява такъв заспал народ", казва в постановката Стамболов на Стоянов.

След края на представлението Новаков каза пред събралите се, че целта на събитието не е била да се отбележи празника на онази България, която е на картите, а на тази, която "те кара да ти трепне всичко, когато чуеш нещо българско, без значение колко си далеч".

"Сигурен съм, че това, което ви е харесало от постановката, ще го вземете и ще го направите двигател, които да ви накара да помогнете за възстановяването на България. И да знаете - на прав път сме, малко ни липсва още. Толкова малко, колкото самите ние спрем да си пречим. България обаче няма да се свърши - напротив чака я подем", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови