ЕП ще дебатира проблемната демокрация в България на 5 октомври

OFFNews 17 септември 2020 в 15:29 3859 0

Европейският парламент ще дебатира за върховенството на закона в България на 5 октомври. Това стана ясно от публикации на евродепутатите Елена Йончева (БСП) и Радан Кънев (Демократична България) във фейсбук.

"ЕП потвърди късно снощи, в своя предварителен дневен ред - дебатът за върховенството на закона в #България ще се обсъжда на 05.10.2020 от 17 часа в Пленарна зала. В демократичната история на България, това е безпрецедентен дебат. Благодаря на всички евродепутати, които ни чуха. Които през изминалата една година се запознаха с всяка една информация за положението в България, която им предоставях и по линия на ЛИБЕ. Благодаря, че чуха гласа на българските граждани, излезли в битка за една справедлива и достойна България", написа Йончева в социалната мрежа.

Подобни дебати по правило се правят за държави, които нарушават основни принципи на демокрацията и върховенството на закона.

Само преди ден станаха ясни 29-те неудобни въпроса към българските власти, които евродепутати са задали след изслушването в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП. Повечето от въпросите са много интересни, но особено впечатление правят питанията към главния прокурор Иван Гешев какво е свършил по случая с т. нар. "къща в Барселона" и за скандалните записи на глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов. Всички въпроси на евродепутатите вижте тук.

Според Радан Кънев на 5 октомври предстои най-важното заседание на ЕП, на което ще се проведе дебатът за върховенството на закона в България, съчетан с дебатите за Общия европейски правосъден механизъм и за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона и корупцията. 

Той представи и своеобразен отчет за работата си в ЕП през последните дни. Ето го:

По-важните ми вотове за отминалата сесия:

1. Регламентът за Фонд за справедлив преход за въглищните региони. Подкрепих регламента като цяло и особено искането към ЕК за значително увеличаване на бюджета на този фонд, който е ключов за спасението и трансформацията на Маришкия басейн и долината на Струма.

Подкрепих и редица изменения, понякога срещу позицията на ЕНП, свързани със засилено финансиране именно на засегнатите региони и развитие на нови икономически инициативи в тях. По ключовия въпрос за финансирането на инвестиции в газова инфраструктура подкрепих поправките, които предвиждат такива публични инвестиции да бъдат допустими единствено, ако проектите представляват технологична иновация и предвиждат възможност за поетапно развиване на водородна енергетика и други екологично чисти модели.

2. Европейската стратегия за горите. Тук гласувах различно от линията на ЕНП, като подкрепих поправки за много по-силна защита на горския фонд и особено на вековните гори, против възможността за "екологично" производство на електричество чрез изгаряне на дървен материал.

3. Предложение на Съвета за "Собствени ресурси на ЕС". Преведено от Брюкселски - големият въпрос за възможността ЕС да генерира приходи на централно ниво, чрез нови форми на данъчно и митническо облагане. По тази сложен и болезнен въпрос винаги съм поддържал възгледа, че ЕС трябва да има, макар и ограничена, възможност да провежда данъчна политика. Особено важна е темата с въглеродните тарифи, които да защитят индустрията и енергетиката от нелоялна конкуренция от Китай, а в българския случай - особено от Турция.

4. Подкрепих (въпреки указанието от ЕНП за вот "въздържал се") доклад за по-строг контрол върху търговията с оръжие и призив за прекратяване на износа на въоръжение за Саудитска Арабия, поне до разрешаване на конфликта в Йемен.

5. Гласувах "ЗА" резолюция, която осъжда агресивните действия на Турция в Средиземно море и изразява подкрепа на ЕС за Гърция и Кипър.

Убеден съм, че и българската държава трябва да престане да се снишава и да даде ясна подкрепа на Гърция, която е стратегически съсед и партньор.

6. Изцяло подкрепих резолюция по казуса "Навални", в т.ч. и призив за засилени санкции срещу Руската федерация и спиране на "Северен поток-2". Нашият "Турски поток" не беше включен, за съжаление, в текста, но санкциите следва да се отнасят и за него.

7. Резолюцията, подкрепяща опозицията в Беларус и осъждаща диктатурата на Лукашенко, беше подкрепена единодушно, без изменения.

Това е накратко, имаше още съществени вотове, по доклади, в чието изработване съм участвал и съответно гласувах предложенията на съответните комисии.

Две седмици преди дебата в ЕП - на 23 септември, Европейската комисия ще представи първия си доклад за върховенството на закона в държавите членки, който е различен от механизма за сътрудничество и проверка и който ще включва и наблюдение върху съдебната система и медийната среда. Той е свързан с новата политика на ЕС да обвързва европейските фондове с върховенството на закона в страните членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови