EП прие резолюция за борба с пропагандата от руските медии

ОFFNews 23 ноември 2016 в 16:32 11099 24

Снимка Global Research

С 304 гласа „за“ срещу 179 „против“ и 208 „въздържали се“ евродепутатите приеха резолюция, в която предупреждават, че ЕС се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Нейните цели са изопачаване на истината, провокиране на страх, съмнение и разделение в ЕС, предават от пресслужбата на Европейския парламент.

„По отношение на Руската федерация - ситуацията сега е ясна. След анексирането на Крим и агресивните й действия в източната част на Украйна, повечето държави вече са напълно наясно с използваните от нея методи за дезинформация и манипулация“, заяви докладчикът Анна Фотуга. Тя добави също, че самият доклад, в процеса на изготвяне, е бил обект на враждебна пропаганда.

В резолюцията се набляга на това, че ЕС трябва да се противопостави на дезинформационните кампании и пропагандата на страни като Русия, и недържавни субекти, като ИДИЛ/ДАЕШ, Ал Кайда и други насилствени джихадистки терористични групи.

В резолюцията се казва, че враждебната пропаганда срещу ЕС и държавите членки цели изопачаване на истината, предизвикване на съмнение, провокиране на стратегически разрив между Европейския съюз и неговите северноамерикански партньори, парализиране на процеса на вземане на решения, дискредитиране на институциите на ЕС и насаждане на страх и несигурност сред гражданите на ЕС.

Евродепутатите предупреждават, че Кремъл е усилил своята пропаганда срещу ЕС след анексирането на Крим и хибридната война, която се води в Донбас. Те отбелязват, че „руското правителство използва широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (например „Русия днес“), псевдо информационни агенции и мултимедийни услуги (например „Спутник“), социални медии и интернет тролове, с което цели поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за нефункциониращи държави в източното съседство на ЕС“.

Резолюцията подчертава, че „Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС“ и „оказва подкрепа на антиевропейски сили“ като крайно десни партии и популистки движения.

Тъй като ЕС и европейските граждани са основна целева аудитория за "Ислямска държава", евродепутатите призовават държавите членки да работят в по-тясно сътрудничество за защита на обществото от опитите за вербуване, като по този начин засилят устойчивостта им на радикализация. Те също предлагат да се разработи наративно послание, опровергаващо това на ИДИЛ/ДАЕШ „включително чрез овластяване и по-силно видимо присъствие на умерени мюсюлмански учени, които се ползват с доверието да делигитимират пропагандата на ИДИЛ/ДАЕШ.“

Евродепутатите предлагат като отговор инвестиране в повишаване на осведомеността, образование, онлайн и местни медии, разследваща журналистика и информационна грамотност в ЕС. Това ще даде възможност на гражданите критично да анализират медийното съдържание с цел идентифициране на пропагандата. В текстът се казва, че също толкова важно е осигуряването на комуникация, съобразена с конкретните региони, включително на достъп до информация на местните езици.

Резолюцията предлага още задълбочаване на сътрудничеството между ЕС и НАТО в областта на стратегическата комуникация, укрепване на 9-те работни групи за стратегическа комуникация на ЕС и предоставяне на подкрепа за повече гъвкавост на медиите в страните в съседство на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

26

El Commandante

24.11 2016 в 09:05

"“We are disappointed at how easily the European establishment gives away its own principles. The principles that we’ve been hearing for ages. The principles about which Russia has been lectured for years, for decades. And now we see that this whole principle of freedom of speech is not really needed and looks scary to Europeans themselves.”"

Еми като е права, права е.

Европейски ценности, ама когато на нас ни е удобно.
Ако не ни е удобно-няма ценности.

ЕС е нещо като ГЕРБ ама в по-голям мащаб.

63994

25

Red or Dead

23.11 2016 в 22:06

Понеже тук се поднася ВИНАГИ едностранчиво новини от такъв характер, аз си направих труда да обърна и другата страна на монетата....

https://goo.gl/WIYHvk

25665

22

Victimized

23.11 2016 в 18:57

Наясно съм със случилото се, това по-скоро беше пример за приложна демокрация, и как "властимащите" поругават основите които сами са заложили.
Абдал, смешника го копира преди малко от правилника в OFFMedia, грешката е във ВАШИЯ приемник.
На мен опорни точки не ми трябват, това, че ти нямаш какво друго да кажеш потвърждава правилото.

25665

18

Victimized

23.11 2016 в 18:38

За протокола:
"3.4. Отрицателен рейтинг

Регистрираните потребители с рейтинг 0 или с отрицателен рейтинг оценяват чуждите коментари с 1 точка, както и нерегистрираните потребители.

Ако потребител натрупа рейтинг – 1 (повече от минус 1000 точки), коментарите му избледняват и се виждат сиви.

Ако потребител натрупа рейтинг – 5 (повече от минус 5000 точки), коментарите му се скриват. Появява се надпис „Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук“.

Ако потребител натрупа отрицателен рейтинг – 10 (повече от минус десет хиляди точки), регистрацията му се прекратява.""

77927

17

El Commandante

23.11 2016 в 18:24

"Най-общо, с развитието на технологиите нарастват както възможностите за добиване на информация, така и за дезинформация и пропаганда."

Съвършено вярно.

Ето например инсценировките на белите каски в Сирия, нагласените репортажи на СNN и BBC и т.н.

Въпроса е че тези неща, за разлика от преди, винаги имат и обратната гледна точка, тъй че наше едва ли не задължение е да вземем предвид и двете гледни точки и да направим избор сами за себе си.

Да живее интернет, пак казвам.