До средата на юни ще отпаднат част от ограниченията за пътуванията в ЕС

България все още не е отменила 14-дневната карантина за всички пристигащи граждани

OFFNews 18 май 2020 в 20:11 5378 0

11 външни министри от Европейския съюз - на Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Малта, Португалия, Словения и Хърватия обсъдиха днес чрез видеоконферентна връзка ситуацията в своите държави и се разбраха да работят за общоевропейски подход при постепенното отваряне на границите, без обаче да се прави компромис със здравето на хората.

Видеоконферентният разговор бе по инициатива на германския външен министър Хайко Маас по повод представения миналата седмица от Европейската комисия Пакет за туризма и транспорта.

Първите дипломати се разбраха отново да обсъдят развитието на ситуацията в първата половина на юни, когато ще са налице първи конкретни мерки за практическо облекчаване на трансграничните пътувания, съобщават от българското външно министерство.

11-те министри днес приеха обща декларация, в която призовават отслабването на мерките да стане координирано и поетапно по предварително съгласуван начин между страните членки на ЕС, да се гарантира безопасното пътуване и завръщане на европейските граждани, което включва приемането на общоевропейски правила за здравна безопасност в транспорта:

"От решаващо значение ще бъде да се гарантира, че нашите граждани ще могат не просто да пътуват свободно в Европа, но и безопасно да се върнат у дома. Ето защо трябва да координираме тясно условията за премахване на правилата за ограничаване и карантина и за възстановяване на транспортните услуги. В този контекст също ще бъде важно да се работи по общо разбиране за свързаните със здравето стандарти и процедури. Вярваме, че възстановяването на свободата на трансгранично движение може да бъде постигнато постепенно, при условие че настоящите положителни тенденции продължават да водят до сравними епидемиологични ситуации в страните на произход и на местоназначение." - пише в декларацията.

„От особена важност е и да имаме общоевропейски здравни мерки и правила, които да бъдат прилагани при пътуванията в ЕС“, заяви Екатерина Захариева по време на видеоконферентния разговор със своите колеги. Това включва и единни медицински протоколи при посрещането на чуждестранните туристи, тъй като ако всяка държава въведе свои практики по границите, гражданите ще бъдат затруднени.

В момента здравните власти в различни държави прилагат различни методи за контрол на пътниците – мерене на температурата, поставяне под карантина, PCR тестове, скрининг на случаен принцип.

В момента все още България не е отменила 14-дневната карантина на всички пристигащи граждани, независимо дали са българи или чужденци. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка тази мярка може да бъде преразгледана, уточняват от българското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови