Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Турция: скоро диктатура?

По настояване на Ердоган управляващата партия в Турция иска да наложи президентска система на управление. Опозицията вече говори за опасност от диктатура, тъй като подобна реформа би направила Ердоган още по-могъщ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 януари 2017 в 15:2857008
Снимка: Unludetay

Кемал Киличдароглу го казва в прав текст: според лидера на Републиканската народна партия, която е най-голямата опозиционна сила в Турция, въвеждането на президентска система на управление би било равносилно на "диктатура". Защото преобразяването на Турция от парламентарна демокрация в президентска република би направило могъщия мъж начело на държавата още по-могъщ. От опита за преврат насам Ердоган управлява с укази, които към момента все още се нуждаят от одобрението на парламента. Ако обаче Турция стане президентска република, този контрол от страна на парламента ще отпадне.

Какво предстои?

Освен това държавният глава би се превърнал автоматично и в премиер. И така би бил отговорен за назначаването и отстраняването на всички свои заместници и министри. Ще отпадне и формалната независимост на президента, която досега е неразделна част от политическата система на страната. Макар че в случая с Ердоган тази независимост е и бездруго спорна: турският президент официално не е член на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), но това не му пречи да я подкрепя съвсем открито. Съответно голяма е и подкрепата за реформата в редиците на управляващата партия. Мехмет Шимшек от ПСР, който е зам.-премиер на Турция, изобщо не е притеснен от обстоятелството, че в такъв случай властта ще се концентрира в ръцете на един-единствен човек. Според Шимшек, въвеждането на президентска система на управление би донесло само положителни промени: "От една страна изпълнителната власт ще бъде подсилена, защото президентът ще може да управлява страната в продължение на пет години, независимо от парламентарната разпокъсаност. От друга страна правилото за 10-те процента, които са нужни за влизане в парламента, би могло да бъде премахнато и така в парламента да имаме представители на всички групи от населението", казва Шимшек.

Но колкото и въодушевени да са в ПСР, приемането на реформата не зависи само от тях. Управляващата партия не може да я прокара сама, тъй като няма достатъчно места в парламента. А прокюрдската Народна демократична партия, както и кемалистката Републиканската народна партия са твърдо против въвеждането на президентска система на управление.
Кристоф Рам, експерт по турските въпроси и преподавател в университета в Берн, посочва в тази връзка, че за да прокара реформата, ПСР се нуждае поне неофициално от съюз с дяснонационалистическата Партия на националното действие. "И двете формации се застъпват за един изолационистичен и дяснонационалистически курс. В момента зад кулисите се водят интензивни преговори, а една от обсъжданите теми е връщането на смъртното наказание", казва Рам.

"Началото на края на 140-годишната парламентарна традиция"

Отсега е ясно, че и при съюз с дяснонационалистическата Партия на националното действие ПСР не може да постигне нужното мнозинство от две трети. Но пък с нейните гласове управляващата партия би могла да насрочи референдум по въпроса за въвеждането на президентска система на управление.
Лидерът на Републиканската народна партия Кемал Киличдароглу гледа с тревога към предстоящите седмици. Според него самото внасяне на въпросното предложение в парламента вече означава началото на края на 140-годишната парламентарна традиция в Турция.

Дойче веле
данван

Рейтинг : 1412

06.03 2017 в 22:32 8
+ 0
- 10
Съвсем скоро
El Commandante

Рейтинг : 69928

10.01 2017 в 20:08 7
+ 10
- 1
Ердоган е шефче в Турция от 2003, Бабока у Германия-от 2000 и се глАси за нов мандат, деазнам деба....
Професор Балкански

Рейтинг : 76675

10.01 2017 в 18:37 6
+ 10
- 1
И какво му е точно "диктаторското" на президентската република бе? ФАЩ също са "президентска република". Германия и Франция също са президентски републики. Президентска република не означава непременно "диктатура".
Наминаващ

Рейтинг : 2757

10.01 2017 в 16:38 5
+ 1
- 0
На 6-ти е починал последният пряк наследник на Османската династия (Осман Баязид Османоглу, 44-тият мъжки потомък на Османската династия), без да остави деца, с което династията приключва. Може би Ердоган има амбицията да основе новата династия.
Задунайская Республика

Рейтинг : -508

10.01 2017 в 16:20 4
+ 8
- 12
Какво пък толкова?
Един турски Путин!
Примитивните народи не могат по друг начин..
goro666

Рейтинг : 1026

10.01 2017 в 15:49 3
+ 2
- 0
Колкото по бързо Турция се освободи от Ердоган, толкова по добре ще бъде за целия регион.
Ba4uKiko

Рейтинг : -10900

10.01 2017 в 15:45 2

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Лопе де Вега

Рейтинг : 18034

10.01 2017 в 15:43 1
+ 11
- 0
Ми аз вече го написах вчера. Чака ни султанат!

Поздрав!
 
Още от : DW
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.