Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Обща стачка срещу Тръмп? Не е сигурно дали планът ще успее

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 февруари 2017 в 16:04615416
Снимка: twitter

Не е сигурно дали планът ще успее. Но призивът за обща стачка на 17 февруари в САЩ е дързък за страна, в която стачките са рядкост. И ясно показва колко е силна съпротивата срещу президента Доналд Тръмп.

Кога за последен път е имало обща стачка в Америка? Отговорът на този въпрос е: никога. "В САЩ не съществуват общи стачки", казва експертът по американските социални движения Кевин Бойл от Северозападния университет. Колегата му от Сиракузкия университет Ендрю Уендър Коен допълва, че е имало общи стачки на местно ниво. Но и те са рядкост. "Последната обща стачка е проведена през 1946 година в Оклънд, Калифорния", посочва той. Тогава десетки хиляди работници прекратяват работа.

Опасенията

Според Ендрю Уендър Коен днес обща стачка е почти немислима. Понастоящем в цялата страна се провеждат годишно около 20 до 30 стачки, в които участват най-малко 1 000 стачкуващи. Именно поради факта, че масовите стачки в САЩ са рядкост, призивът за обща стачка на организаторите на протеста Марш на жените срещу Тръмп и други групи е не само забележителен, но и дързък. "Идеята наистина е изключителна. Това че хората изобщо говорят за обща стачка показва колко е силна съпротивата срещу правителството на Доналд Тръмп и драматичните мащаби на мобилизацията в САЩ. Призивите за обща стачка показват колко яростни и разстроени са много хора, казва Ендрю Уендър Коен от Сиракузкия университет. Историкът обаче си задава въпроса дали планираната обща стачка може изобщо да има успех в една страна, където хората не са така добре защитени от трудовото право, както в Европа. И където много по-малко хора са организирани в синдикати. "Основният въпрос е дали организаторите ще успеят да убедят хората да поемат риска да бъдат уволнени или да си навлекат гнева на работодателите", казва Ендрю Уендър Коен.

Служителите имат предимство

Според Кевин Бойл, самата идея за обща стачка е проблематична, тъй като тя може да бъде подета предимно от хора от средната класа. "Служителите могат много по-лесно да прекратят работа за няколко часа в сравнение с хората от работническата класа. Трудно е такава идея да бъде така обоснована, че да я приемат милиони хора. Една обща стачка няма да бъде възприета добре в голямата търговска верига Уол-Март, например", казва той. Бойл съзира и друг проблем. Ако участието в стачката не придобие гигантски мащаби, съществува опасност цялата акция да бъде изтълкувана като неуспех, дори ако в стачката вземат участие много хора. Бойл дава пример с мораториума за прекратяване на Виетнамската война на 15 октомври 1969 година. Този протест също е замислен първоначално като обща стачка, но впоследствие е преименуван в мораториум. И вместо до обща стачка, на различни места в САЩ се стига по онова време до масови демонстрации, които са повторени един месец по-късно.

Европа - пример за подражание

Подобни тактически въпроси играят второстепенна роля за жената, която чрез статията си в британския вестник "Гардиън" популяризира идеята за обща стачка. "Аз не съм организаторка. Само дадох гласност на тази идея", казва писателката Франсин Роуз. "Живяла съм дълго време в Италия и си спомням много добре как в Рим чаках автобус, който никога на дойде", допълва тя. Франсин Роуз е наясно, че общите стачки в САЩ са нещо по-необичайно, отколкото в Европа и че за американците е много по-трудно и по-рисковано да вземат участие в обща стачка, отколкото за европейците. Защо тогава е отправила призива за обща стачка? "Просто смятам, че Тръмп и неговата администрация мислят единствено за пари и бизнес. И може би това е единственият път да ги уязвим, като прекратим работа за един ден. Това обаче не означава, че ще измерваме успеха на стачката изключително по въздействието ѝ върху икиномиката", казва Франсин Роуз.

Какво би станало без протестите?

"Аз не вярвам, че Доналд Тръмп ще подаде оставка дори ако всички американци прекратят работа за един ден, не купуват нищо и не пътуват. Ето защо е важно не да съсредоточаваме усилията си върху определен вид протест или определена акция, а да възприемаме всеки протест като упражнение за следващия. Този, който не може да напусне работното си място, може да се обади по телефона на някой конгресмен и да протестира. Ние можем само да предполагаме какво ще се случи, ако не дадем ясно да се разбере, че значителна част от американското население отхвърля политиката на Тръмп ", изтъква Роуз.

Дойче веле
toristo

Рейтинг : 1527

12.02 2017 в 12:10 32
+ 0
- 0
Тия либералите реват повече и от Тити. Жалка картинка.
SC

Рейтинг : 5117

12.02 2017 в 08:17 31
+ 1
- 0
Знаем кои ще излязат на стачка - онези, които не работят и са на социални помощи. Сред тях ще щъкат разни „известни“ личности да си правят реклама.
А Тръмп ще се стресне и ще си го премести.
Професор Балкански

Рейтинг : 76223

12.02 2017 в 04:09 30
+ 0
- 0
И ние подписахме петицията против омразния Дьорт Шорош.

Не на маджарския манипулатор! Долу Отровено общество! 100 000 подписа за 30 дни.

Подписвайте, другари!
Red or Dead

Рейтинг : 47240

12.02 2017 в 00:34 29
+ 10
- 0
ИЗВЪНРЕДНО! ПЕТИЦИЯТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ НА СОРОС /ШВАРЦ/ ДОСТИГНА БЕЛИЯ ДОМ !


„Петицията до Белия дом за издаване на международна заповед за арест на Джордж Сорос достигна вече над 10 000 подписа, които бързо нарастват. Белият дом определено вече е взел под внимание петицията при все, че те не са оторизирани да й отговорят докато не достигне поне 100 000 подписа…“

Ето я и самата петиция – хора, подписвайте я:
https://petitions.whitehouse.gov/petition/issue-international-arrest-warrant-george-soros
Стефан

Рейтинг : 11681

11.02 2017 в 21:11 28
+ 23
- 0
Тая сигурно няма само да спре да пише, като гледам кви сополиви глупости в стил чиклит е изтресла. Сигурно ще стачкува радикално. Я ще спре да си бръсне подмишниците, я да си мие зъбите, я кой знае кво ...
Илия Петров

Рейтинг : 1068

11.02 2017 в 20:57 27
+ 2
- 0
Е, тоя Сорос ще изхарчи и последният си цент за тия стачки....
Професор Балкански

Рейтинг : 76223

11.02 2017 в 20:34 26
+ 0
- 0
Обща стачка против Тръмп? Добра идея!

Ма не само в САЩ. Също и в Евразия, Австралия и Нова Зеландия, Латинска Америка, Арктика, Антарктида и по целия свят.

Световна, космическа и междугалактическа обща стачка против Доналд. Мечтата на дедо Дьорт Шорош&Со.

С вас сме, другари!
El Commandante

Рейтинг : 69835

11.02 2017 в 20:28 25
+ 10
- 0
Ахахахах сега видех неква писателка щела да стачкува.
Предполагам Америка ще претърпи огромни икономически загуби ако всички писатели земат да не пишат един ден, дам...
El Commandante

Рейтинг : 69835

11.02 2017 в 20:26 24
+ 10
- 0
Извинете, кои точно ще стачкуват?
Нелегалните имигранти, безработните, ЛГБТ хора и студентите ли?

стринка минка

Рейтинг : -3425

11.02 2017 в 20:09 23
+ 0
- 0
Американците не са решили, не са го направили.
 
Още от : DW
01 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.