Какви са истинските цели на Турция в Сирия?

Изминаха повече от 100 дни от началото на турската военна операция в Сирия. Анкара обаче дава различни обяснения за преследваните от нея цели в региона. Защо й се налага да лавира по този начин?

DW - Серхат Еркмен 05 декември 2016 в 14:01 10141 6

Тъй наречената Свободна сирийска армия (сирийските бунтовници) и турските военни контролират около 1.820 кв.км от територията на Северна Сирия. В момента турската военна операция е съсредоточена около северозападния град Ал Баб, считан за крепост на "Ислямска държава" (ИД).

Какви са основните цели на Турция?

Още със стартирането на военната си операция в Сирия, Турция назова две основни цели: да разчисти района по границата със Сирия от терористични групировки като ИД и ПКК и така да намали опасността от тероризъм в самата Турция; и да не допусне създаването на кюрдска зона на влияние в Северна Сирия. Има и трето: районът да се превърне в сигурно място за сирийските бежанци в Турция. Но последното е само второстепенна цел на турската военна операция.

След като на 13 ноември т.нар. Свободна сирийска армия отвоюва град Ал Баб от джихадистите, сега сраженията се водят в неговите околности. Срещу отрядите на ИД се бият не само сирийските бунтовници, но и отряди на кюрдските милиции. Кюрдите знаят добре, че ако оставят инициативата изцяло на Свободната сирийска армия, след това ще им бъде много трудно да обединят всички кюрдски райони в Сирия. Затова кюрдските отряди предприеха офанзива в района и сега сраженията срещу ИД се водят на два фронта.

Как се възприема турското присъствие в региона?

В момента няма нито една държава, която пряко и недвусмислено да подкрепя турската военна операция в региона. В началото САЩ осигуриха на турските военни известна подкрепа от въздуха, която обаче впоследствие беше преустановена.

Американците ясно изразиха недоволството си от това, че турската армия бомбардира позиции на кюрдите. Освен това САЩ виждат риск в напредъка на турските части към град Манбидж. Това става с помощ от Русия, която вече не пречи на турски бойни самолети да летят над Северна Сирия. По този начин Русия осигурява индиректна подкрепа за турската военна операция в района.

Едно нападение на сирийски самолети срещу турска бойна част обаче показа колко бързо балансът на силите може да се промени. Няма начин мисията на сирийската авиация срещу турските военни да не е била съгласувана с руснаците, които подкрепят режима в Дамаск. Това кара някои анализатори в Турция да разглеждат инцидента като индиректно предупреждение на Русия към Турция. А това само показва колко крехка е външната подкрепа за турската операция в Сирия.

Какво всъщност иска да каже Ердоган?

Преди няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че турската армия е в Сирия, за да подпомогне свалянето на режима на президента Асад. А подобно изявление е твърде рисковано. Затова наблюдателите се питат какво е накарало турския президент да го направи. Някои смятат, че по този начин Ердоган се опитва да придаде международна легитимност на действията на турската армия в Сирия, представяйки ги като част от борбата срещу тероризма.

Eрдоган твърди, че армията му се бие срещу терористите на ИД

Тази цел се ползваше с около 70% одобрение сред турското население. Анкара обаче взе сега да твърди, че е в Сирия, за да свали Асад – но подобна цел едва ли може да й осигури същата вътрешна, а и външна подкрепа за операцията. Затова трябва да приемем думите на Ердоган по-скоро като реакция на сирийското нападение срещу турски войници, отколкото като промяна на двете основни турски цели в района.

Ако сирийските бунтовници, кюрдските милиции и турските военни не се сбият за това кой да контролира Ал Баб, новата военна цел ще бъде Манбидж. Рано или късно ще дойде ред и на град Африн в Северозападна Сирия, който е изключително важен за постигането на крайните цели на Турция. А това означава, че операция "Ефратски щит" няма да приключи скоро. Тя явно ще продължи още няколко месеца, освен ако не настъпи рязка промяна в баланса на силите и обстоятелствата в района на бойните действия.

"Дойче веле"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

5

Victimized

05.12 2016 в 18:52

Ердоган го направиха султан.
Не знам дали някой от пишещите тука знае, че в края на 70-те години на миналия век Турция има по-малко БВП от България в пъти и то при тройно, че и повече, по голяма популация.
Турция тогава влиза във военен пакт с САЩ, Британия и Израел. Като от тогава насам Турция го играе мръсно в близкия изток, като член на НАТО, финансира и обучава "борци за свобода", които бързо се преквалифицираха в терористи. Заради поредицата от събития в региона, лицето Ердоган видя, че може да консолидира нация която да го харесва и да го държи на власт възможно най-дълго. Като единствената прослойка от турския народ която не долюбва Ердоган и политиката му , са и основния препъни камък. Кюрдите са основната му цел в Сирия, както за руснаците са проблем чеченците които се бият там. Много хора реват, че Ердоган ще анексира югоизточна България, но дори и това да стане, то няма да е чрез война, а ще е чрез напълно съзнателно желано отделяне на териториите населявани с "турци".

29216

3

Лопе де Вега

05.12 2016 в 15:20

Сега ще разбера дали съм соросунгел, шорошомолец, сороспия и т.н., да не ги изброявам, че са много.

Далечната цел на ердо султан е възстановяването на османската империя, поне частично. Близката му цел е да си спечели силен приятел извън НАТО и постепенно да се еманципира от този съюз, получавайки по-голяма свобода да маневрира и политически и военно.

Дали си дава сметка, че не е безсмъртен и че оставащите му години няма да бъдат достатъчни?

Соросоидни и соросоидални работи!

Поздрав!