Илюзията за свят без Тръмп

Колкото по-голям става хаосът в Белия дом, толкова повече се усилват надеждите за импийчмънт срещу сегашния американски президент. Но е наивно да се мечтае за свят без Доналд Тръмп. Ето защо:

Мартина Бутлер/DW 19 май 2017 в 14:45 9256 0

Който все още вярва, че заради този или онзи скандал сега срещу Доналд Тръмп най-сетне ще бъде заведена процедура за импийчмънт, трябва да погледне истината в очите. А тя е следната: препятствията пред тази процедура са толкова високи, че изглеждат направо непреодолими. Неслучайно досега е имало само два такива опита за сваляне на президента от власт, като и двата пъти (Андрю Джонсън и Бил Клинтън) така и не се стигна до импийчмънт.

"Затваряй очи и продължавай"

Процедурата за импийчмънт може да стартира едва тогава, когато за нея гласува мнозинството в Конгреса. А мнозинство имат републиканците, които сега са много щастливи, че най-сетне държат кормилото и в Конгреса, и в Белия дом. Републиканците искат да управляват, искат да приемат закони, искат да поставят своя отпечатък върху Съединените американски щати. И със сигурност не желаят да заложат всичко това на карта. Така че, девизът им в момента гласи: Затваряй очи и продължавай напред!

Да, през последните дни републиканците станаха по-тихи в подкрепата си за Тръмп. Но това не означава, че назрява някакъв фронт срещу него. И докато това не се промени, Тръмп ще може да я кара както досега - да сипе гневни тиради, да "блести" с невежеството си, да се забърква във все повече скандали. Още повече, че избирателите му продължават да го подкрепят. И изобщо не разбират защо е цялата тази възбуда, след като Тръмп просто прави това, което им беше обещал - от забраната за влизане на мюсюлмани в САЩ, та чак до стената на мексиканската граница.

Една надежда

Единствената надежда за критиците на Тръмп са изборите за Конгрес на 6 ноември догодина. Ако дотогава се натрупа достатъчно недоволство, републиканците може и да загубят мнозинството си. А това означава, че на Тръмп ще му стане много по-трудно да управлява, тъй като полето му за действие ще бъде силно ограничено. И чак тогава, и то при наличието на сериозна причина, може да възникне минимален шанс за импийчмънт.

Така че, светът просто няма друг избор, освен да се настрои за четиригодишно управление на Тръмп, който, впрочем, вече е патентовал изборния си лозунг за 2020 година. А той гласи: "Да запазим величието на Америка!".

Дойче веле 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови