Кличко предупреди: Аз съм Еверест, а там умират мнозина

Не съм за парите, за мен боксът е изкуство, твърди украинският гигант

OFFNews 12 април 2017 в 19:46 10404 1

Едва ли има по-подходящо място от Тирол, Австрия за предупреждението, което отправя Владимир Кличко. На 29 април той излиза срещу непобедения Антъни Джошуа в свръхтежката категория. 90 000 билета за Уембли за продадени в най-великата вечер на английския бокс.

"Извинете ме, ако звуча арогантно", започва Кличко в типичния си философски стил, "Но ще направя паралел с връх Еверест. Това е най-високото място на света. Аз съм там от доста време и ще измине още доста време преди да сляза.

Еверест може да бъде изкачен през определен период от годината. Две седмици през април.  Ако го направиш, казваш: "Покорих Еверест". И пак трябва да избързаш със слизането, че планината все още може да те вземе. Много народ умира там.

Е, някои се връщат, но дали Еверест е победен? Не, все още си е там", продължава украинският гигант с паралелите. И за по-ясно показва първо десния юмрук, после левия с описанията: "Погребение, болница".

"Много малко мъже ме покориха за 68 мача. Но връх Еверест е все още там и ще вземе още един живот през април. Моите ръце са тежки. Знам го. Не се нуждая от много удари, за да приключа бой", казва шампионът, който иска да си върне и титлите, отнети му изненадващо от Тайсън Фюри.

За мнозина 14-те години разлика може да се окаже решаваща в полза на Джошуа. Кличко мисли обратното: ""Младост срещу опит? Тотално съм наясно с Антъни Джошуа. Как се чувства. Как вижда. Как мисли. Как диша. Неговите инстинкти".

Казах, че ако победи, ще му стисна ръката. Но когато го ступам, аз ще му помогна да се върне по начина, по който аз се върнах. Ще бъде негов ментор. От кого може да научиш по-добре, че това, което не те убива, те прави по-силен.

Загубата не значи, че си повален. Губил съм, но не съм бил повален. Казват, че ако искаш да разрушиш един човек, трябва да му дадеш пет години на успех. Аз съм 10 години на върха, но оцелявам", продължава мъдрецът от Киев.

"Примерът е с Фюри. Той не ме победи. Аз се бих сам онази нощ. И оттогава Фюри претърпя разрушение. Такова, че нямаше как да направим дори реванш.

Но урокът на провала ме научи как да се изправя срещу този млад, амбициозен, силен мъж. Имам тотално различно отношение и желание", казва Владимир по адрес на Джошуа.

"За мен това няма нищо общо с парите. Правя го от 14-годишен. Смятам се за артист. За мен боксът е изкуство. Не е до парите, а до страстта и любовта. Физически се чувствам не на 41, а на 27.

Толкова години на върха ме научиха как да се защитавам. Някои наричат стила ми скучен, но критиките не ме нараняват. Само фалшивите новини го правят.

В Германия имат поговорка: "На лъжата краката са къси". Няма как да бягат дълго време. Нито в политиката, нито  в спорта. Ако го игнорираш, ще превърнеш негативите в позитиви"

Накрая, посланието на Кричко за тези 90 000 души, които го чакат на Уембли: "Презареденият Кличко. Ще го видите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews