Жена осъди здравното министерство заради отказ за лечение в чужбина

Вероника Шербанова 01 февруари 2013 в 16:52 3696 2

Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Болна от левкемия жена осъди Министерството на здравеопазването заради отказ от финансиране на лечение в чужбина.

През март 2012 г. жена, болна от миелоидна левкемия, която се нуждае от трансплантация на костен мозък, подава заявление до здравното министерство за разрешение за лечение в чужбина, финансирано от държавата. Комисията за лечение в чужбина поискала експертното мнение на лекари, преди да излезе с решение.

Лекарите посочили, че лечението на жената може да се извърши и в България, но тъй като се налага спешна операция, предлагат на комисията да разреши лечение в чужбина. Комисията обаче иска още две експертни мнения и през май обявява решението си, с което отказва финансиране, обясни за OFFNews адвокатът на пациентката Христина Димитрова.

След като изтича едномесечния срок за решение на комисията, жената започва да търси други възможности за финансиране на спешната операция. Семейството ù тегли няколко кредита и тя заминава за Солун, където е оперирана през април.

Заради отказа на Комисията за лечение в чужбина да финансира лечението и заради забавянето на решението жената завежда дело срещу Министерството на здравеопазването във Върховния административен съд. На 31 януари съдът решава в полза на пациентката, като отменя решението на здравното министерство за отказ за финансиране на лечението в чужбина и осъжда МЗ да изплати разноските по делото.

Тъй като трансплантацията на костен мозък вече е извършена, министерството може да издаде заповед за разрешение на лечението на жената и да заплати операцията или да обжалва решението на ВАС пред петчленен състав, посочи адвокат Димитрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!