Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Защо Варна избухна срещу ТИМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2013 в 08:2636375156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Свързани новини

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:01 66
+ 0
- 0
Въпреки всичката комунистическа пропаганда в момента срещу ТИМ, толкова безогледно плявословие скоро не бях чел. Нито един факт отговарящ на истината не видях, да не говорим за дори намеци за доказателства. Авторката не се ли притеснява, че има поне 10 човека които могат да я съдят за клевета и то с огромна вероятност за успех?

Всъщност със сигурност името е фалшиво, защото разумен човек не би писал такива неща без да провери фактите.

Просто мирише на поредната комунистическа манипулация за озлобяване на народа срещу митологично чудовище за да може да се отклони вниманието от истинските престъпници.

А вие народе си опичайте акъла, защото им позволявате толкова елементарно да ви манипулират.

ТИМ имат десетки хиляди работещи, включително ваши близки, но измежду тях винаги има гнили ябълки, които е невъзможно да се контролират. И все пак дори те не си позволяват да излязат и да провокират протести и т.н. всичко е един театър на столетницата, те имат хиляди момчета без вратове и веднага някой пенсионер решава, че са от ТИМ. Във Варна се откри кои са провокаторите, оказаха се хора на Янко Станев, дясната ръка на Киро, бивш ДПСар и БСПар, покривка на контролирани от БСП строителни фирми Хидрострой, Инжстрой, Призма и подобни. Както и Гутцанов, който публично се мазни на ТИМ, но играе с другите. Всички тия взаимно не се харесват с ТИМ. Включително се недолюбват като цяло с ГЕРБ, БСП, ДПС и царя.

Във Варна се краде от общинските поръчки. Но ТИМ не изпълняват обществени поръчки, те нямат такъв бизнес просто защото не им е изгодно да си цапат ръцете. И без това ги спрягат за щяло и нещяло. Да не са глупави да си заложат целия бизнес на карта. Обществените поръчки ги лапат хората на Киро. ТИМ нямат политически пристрастия, нямат хора в правителството, не им и трябват, те сами отиват да ги търсят.

ТИМ купуват и строят. А парцелите на далавера сами идват корумпираните да им ги дават евтино, защото ТИМ имат пари, обичат да купуват и няма да откажат евтино. По веригата от една такава сделка се лапат милиони, накрая в държавата не стига нищо. Не е луд, който яде баницата.

Накрая на светло излиза само "държавата продала на ТИМ и то според закона". А колко хора стоят зад такава сделка извън закона, за които никой не разбира! Те са тези които трябва да се изкоренят. Ако няма такива нито ТИМ, нито КТБ нито някой друг ще купува.

После, фактът, че ТИМ са построили и инвестирали милиони след покупката остава във въздуха, защото е важна сензацията и да се плюе по някой, че направил далавера. Ако не са ТИМ ще са други крупни компании. Те у нас са толкова малко, че няма начин някоя от тях да не участва в такава схема. Ако българските откажат, да знаете каква редичка руска мафия чака да лапне и тя!

По цял свят схемата за бизнес е една: купувай евтино, продавай скъпо. Така ще е винаги докато има пари. Това е законно в демокрацията и в капитализма. Ако си мислите, че има морал в бизнеса, явно живеете в пещера.
Кико 05.03 2013 в 14:00 65
+ 0
- 0
Тотално не разбирам, какъв ви е проблема във Варна и с какво повече сте ощетени от всички останали!
Трезво мислещ 05.03 2013 в 14:00 64
+ 0
- 0
Като гледам в определени сайтове какво и как се пише се чудя чия собственост са :)))
Разбирам недоволството на хората и че търсят обект за разреждане на гнева, но не се ли замисляте за това колко фирми точат от скромния бюджет на общината?!? Прост пример е сътрудничеството на кмета с фирми като Хидрострой и Пътстрой които лапат като хали, а ефект така и не съм видял! .......всъщнст като се поогледам има ефект - лапат :)
А сега да попитам кой плаща за това което се случва и накрая какво ще ни струва?
Saka6 ama kakvo 05.03 2013 в 13:48 63
+ 0
- 0
"Чета и не мога да повярвам колко много простотия и невежество има в главите на гневните хора. " ... така говорят ТИМаджийскуте подлоги! Тук е пълно с такива. Сигурен съм че дори да не си от тук си прекрасен кандидат/ка за такава длъжност...
Симо 05.03 2013 в 13:30 62
+ 0
- 0
На хората винаги някой трябва да им е крив.
бая си тъпа 05.03 2013 в 13:27 61
+ 0
- 0
ти познаваш ли такива или само си чувала да се говори
бая си тъпа 05.03 2013 в 13:26 60
+ 0
- 0
и БСП, ДПС, СДС, ДДС, КГБ, ЦРУ, ЦДГ, ЛСД, МВР, АБВ, IBM, USB

нали?
Krassi 05.03 2013 в 13:22 59
+ 0
- 0
" Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка."
Има съмнения въобще не звучи правдоподобно.
dimitrova 05.03 2013 в 13:21 58
+ 0
- 0
съгласна съм с това тези хора са много нагли ,нямат съвест ,колко много почернени майки има ,та те са убийци!!!
Milkana Savova 05.03 2013 в 13:19 57
+ 0
- 0
Браво на Варна!София все още е на колене пред един Пашата и още едни Котараците,всеотдайно защитавани от вярната на ББ Фандъкова.Само че тя в момента е снишена до немай къде и е готова на всичко с всеки,за да оцелее и да няма протести срещу нея.Кой я пази?!Защо я пази?!
Ами тези същите Паши,бейове и Котараци...
 
Още от : България
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.