Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Защо Варна избухна срещу ТИМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2013 в 08:2636360156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Свързани новини

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:46 76
+ 0
- 0
Къде видя монопол пък ти? Няма други банки ли? Няма други застрахователи? Няма други пенсионни фондове? Няма други телевизии ли? Няма други кабелни оператори? Няма други зърнопроизводители? Няма летища ли?

Посочи едно нещо, в което ТИМ нямат конкуренция и ще ти повярваме.
Пецата 05.03 2013 в 14:34 75
+ 0
- 0
БРАВО ВАРНА! ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!!!! ДА ГИ ИЗМЕТЕТЕ ТИЯ МРЪСНИ МАФИОТИ!!!
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:28 74
+ 0
- 0
Кой смята? Ти май. Малко да се поинтересуваш и ще разбереш, че като млади са били морски пехотинци. Военните и ДС са коренно различни структури, които на всичкото отгоре бяха на нож. Ама как вярвате на глупости и после ги разпространявате, чак е страшно!
Данко 05.03 2013 в 14:27 73
+ 0
- 0
А ако ТИМ са един мит, а? Имап други писания, според които градът се управлява от групировката на кмета, свързана с руските олигарси и тази групировка била по-силна от Тим.
И защо никой не каже как Станишев подари на Домусчиеви БМФ,а? Там колко варненци работят, а? Как се отнесоха мутрите на Домусчиеви с тях, а? А пък Борисов им подари и Порт Бургас, а?
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:24 72
+ 0
- 1
Писнало му е народа, и сега се възползват същите дето го крадат за да канализират гнева му срещу неудобните. ТИМ избягват публичността и са най-лесната мишена за пропаганда. Слагаш спомените за ВИС и СИК, и това, че ТИМ почват с подобен бизнес по същото време и народа веднага ги слага в графа мутри. А истинате е, че ТИМ изгониха ВИС и СИК от Варна и то съвсем легално. Като вкара закон, който изисква държавен лиценз за охранителна дейност, разкараха ВИС и СИК, остана ТИМ защото си имаха такъв. Те основно печелеха от инкасо и купиха 2 фалирали банки, после приватизацията им осигури няколко фалирали бизнеса за без пари и ги възстановиха. Оттогава бизнес моделът им не се е променил. Купуват фалирали бизнеси и ги възстановяват и печелят. Купиват евтини терени, строят и пак печелят. Това знаят, това правят, вие не знам какви конспирации сънувате, ама това супермен да е не може да се справи с толкова неща с каквито ги свързват.
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:15 71
+ 0
- 0
Ти от къде знаеш? Вярно е защото си бил там или защото си го чувал и друг път?
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:14 70
+ 0
- 0
Че той да не е тайна? И не е толкова голям, колкото го изкарват. Цената на земята там е в пъти по-малка от средната в града. Наоколо има вили на обикновени граждани. Вижда се на сателитните снимки много добре какво представлява. А повечето "политици" имат такива и то по няколко. На Доган е 2 пъти по-голям. Даже Плевнелиев има палат за 2 милиона евро в Гърция.
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:08 69
+ 0
- 0
Снимков материал имаш ли?
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:06 68
+ 0
- 0
Страхотно те изманипулира нали? Много красива пропаганда, чак мед ти капе на сърцето като я четеш.
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:03 67
+ 0
- 0
Изобщо тва са пълни глупости. Стои групировка, ама не е ТИМ. То ще се разбере много скоро.
 
Още от : България
28 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.