Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Защо Варна избухна срещу ТИМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2013 в 08:2636374156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Свързани новини

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!
Морето 05.03 2013 в 16:51 86
+ 0
- 0
Тук има една такава /бая си тъпа/, само не знам Марин сутрин като хвърли баласта, този с език ли го чисти или с ибрик.
Петя 05.03 2013 в 16:12 85
+ 0
- 0
Ти случайно да не си от ТИМ ??
не тимаджия 05.03 2013 в 16:12 84
+ 0
- 0
Ма много ти пасва псевдонима. Браво!
не тимаджия 05.03 2013 в 16:09 83
+ 0
- 0
TROL! Fuck you!
бая си тъпа 05.03 2013 в 16:08 82
+ 0
- 0
Я изкарай някой документ, повечето са публични, където ТИМ имат участие в обществена поръчка. То всеки е "виждал с очите си".
не тимаджия 05.03 2013 в 16:07 81
+ 0
- 0
Ти тимаджийски ***
<em>Нецензурните коментари и коментарите с обиди ще бъдат премахвани!</em>
Миндя 05.03 2013 в 15:58 80
+ 0
- 0
Ето го ключът от палатката: От публичните регистри Биволъ установи, че Нина Велчева, съпруга на Владимир Велчев и майка на Борис Велчев е била член на Управителния съвет на "Химимпорт" АД от 2002 до 2006 г. Тя е освободена по нейна молба на 9. 2. 2006 г. с подписите на членовете на Надзорния съвет: Никола Дамянов, Иво Каменов и Марин Митев. Нина Велчева е била също така управител на дружеството "Химимпорт Лега Консулт".
Var_BG 05.03 2013 в 15:38 79
+ 0
- 0
Интересното е Вие защо сте присъствал на тези "бизнес" срещи.
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:55 78
+ 0
- 1
То не са само писания, то си има доказателства и документи. Макар, че има слух, че в момента Киро се бави с оставката само за да изнесе и унищожи документи.

А преди няколко дена скалъпиха набързо на съвета един бюджет, който задължава общината със 100 милиона кредити към Уникредит Банк (познайте на кого е банката) за следващите 4 години. Към тях добавете и 30 милиона лихви. За целта Киро се подписва ударно през последните 2 седмици и за това увърта и печели време.

Следващия кмет ще се насади на пачи яйца. За сравнение годишния бюджет на общината е 200 милиона. Т.е. 1/4 от тях ще отиват да се погасява кредита.
бая си тъпа 05.03 2013 в 14:48 77
+ 0
- 0
От балкона ли наблюдаваш или през шпионката? Откога слушането на бабите пред блока и разговорите в кръчмите е пряко наблюдение?
 
Още от : България
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.