Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Защо Варна избухна срещу ТИМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2013 в 08:2636363156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Свързани новини

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!
Арх. 06.03 2013 в 08:34 106
+ 0
- 0
Бая си тъпа, спести си усилията, всички знаем какво има и какво няма във Варна, едва ли чакаме ти да ни светнеш.
Искащ да знае 06.03 2013 в 08:30 105
+ 0
- 0
И знаеш ли каква ще е "позицията" на ТИМ - "Във връзка със зачестили публикации в медиите ....бъра-бъра ......холдинг" Варна" ,категорично декларира,че винаги се е ръководел от законите на страната,спазвайки стриктно българското законодателство....." - няма нужда човек да се напъва много за познае какво ще измислят!!!!
Арх. 06.03 2013 в 08:27 104
+ 0
- 0
Като нищо :)
Арх. 06.03 2013 в 08:23 103
+ 0
- 0
Парите не въртят моя свят. Имам толкова, колкото ми трябват и не ламтя за още.

А най вече - не живея за да работя, нито работя за да живея!

В Библията е казано, че човек трябва да върши нещата от любов или по-добре нищо да не прави; с други думи- работата трябва да носи удовлетворение, а парите да са следствие от него;
Искащ да знае 06.03 2013 в 08:21 102
+ 0
- 0
Такива като тебе като ги слушааааааам,той Бойко май само с мен не е бил съдружник.
Олга Тенева 06.03 2013 в 03:35 101
+ 0
- 0
Орлов мост„ наистина ли това сА исканията– 10%?!? По 1 лев на ден за минималните заплати?!?
СМЯХ!!! Пари в държавата ИМА. Въпрос на иерархиране на ценности и приоритети! Поне със 100% увеличение на доходите и пак ще сме наи-бедните в Европа...
крис 05.03 2013 в 23:11 100
+ 0
- 0
от такива българи злобни и мръсни,способни само да плюят хората които обичат работата си и постигат целите си,ме кара само да съжелявам че живеем в една държава,мързелив и злобен народ,никой не ви е виновен че сте такива и от това си страдате,не от ТИМ и подобни такива!
кака Радка 05.03 2013 в 23:09 99
+ 0
- 0
До'БАЯ СИ ТЪПА'. ТИМ са зърнопроизводители колкото аз съм космонавт.Те ни изнудваха да им продаваме житото си за по 9 стотинки...докато фалираме.
Варна 05.03 2013 в 21:33 98
+ 0
- 0
Фамилията Велчеви много добре си узакониха всичко още навремето. В момента всичко им е легална. Те са умни хора. Но си далеч от истината, че развиват дейността си във Варна. Тук имат само един хотел на Златни Пясъци. А по другите места в България не "мойш" ги преброи.
Варна 05.03 2013 в 21:26 97
+ 0
- 0
Холдинг Варна укрепва брега, който до започна да слиза към морето. Вижте и сега разликата между укрепената и неукрепената част
 
Още от : България
28 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.