Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Защо Варна избухна срещу ТИМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2013 в 08:2636376156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Свързани новини

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!
Арх. 06.03 2013 в 11:31 116
+ 0
- 0
Т И М не печелят от лихви... Просто идват, удрят те по главата и ти вземат каквото си поискат :) Съвсем като в първобитния строй... Не им пука - за това са учили основно - ДА БИЯТ! Е, вече са на възраст, други бият, нашите добри познайници плащат.

След това си узаконяват придобитото - не е никак трудно. Ето как купуват тотално губещи предприятия, инвестират в тях мръсна пара и ги превръщат в "печеливши".
Христо Венев 06.03 2013 в 10:55 115
+ 0
- 0
Бихме могли да ги опитомим само, ако сменим лихварската система.
Христо Венев 06.03 2013 в 10:51 114
+ 0
- 0
http://www.litclub.com/library/bg/stulbata.htm
Смирненски и неговата "ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА" ти дават ясен отговор защо политиците така действат.
Христо Венев 06.03 2013 в 10:46 113
+ 0
- 0
Варна е най-древния град в Европа.
Варненското съкровище е живо доказателство за това.
Как лихварите не са се сетили и него да го откраднат?
Финансовата-вампирска система отдавна плаче да я захвърлим в кошчето на историята.
Искаме ли я още?
Христо Венев 06.03 2013 в 10:28 112
+ 0
- 0
Прав си и закон трябва да има срещу лихвата.
Христо Венев 06.03 2013 в 10:25 111
+ 0
- 0
„Докато се занимаваме с черна работа като събирането на лоши кредити и преследването на длъжници, срещу нас винаги ще има съпротива“, заявяват от ТИМ.

Сгрешената лихварска-финансова система създава подобни терористични организации.
Трябва ли ни нова финансова система?
Saka 06.03 2013 в 10:23 110
+ 0
- 0
Варна избухна срещу ТИМ, защото Марешки и Хидрострой така поискаха, и за да могат да скрият любовните си афери с Кирил.
Христо Венев 06.03 2013 в 09:52 109
+ 0
- 0
"Всички банки в България инвестират в печелившите бизнеси."

В България банДите инвестират в печелившите бизнеси за да ги ограбят чрез лихвата-кражба.
Всъщност къде по света банките не са такива?
Христо Венев 06.03 2013 в 09:32 108
+ 0
- 0
Да парите въртят света заради лихварските наслойки.
По правилно е парите да се въртят в света без лихвите.
Има достатъчно много успешни финансови модели за свят без лихви.
Христо Венев 06.03 2013 в 08:53 107
+ 0
- 0
Нужна ни е финансова реформа.
Без да сменим лихварската финансова система няма да може да се смени политическата.
...
И финансисти-кръволоци като Българоубиеца Дянков дето избоде очите на надеждата в хиляди сънародници ще продължават да ни смучат.
 
Още от : България
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.