Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Защо Варна избухна срещу ТИМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2013 в 08:2636568156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Свързани новини

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!
Кирил 06.03 2013 в 15:33 126
+ 0
- 0
Забравих да кажа че, изплащам КРЕДИТ за въпросната кола. И до 2015 година ще връщам на банката парите които ЗАКОННО ми откраднаха,
22580-A4o 06.03 2013 в 15:31 125
+ 0
- 0
Не са толкова лоши момчета колкото ги описвате.Трябваше да ви оставят на ВИС и на СИК и тогава не знам накъде шяхте да сте.
Арх. 06.03 2013 в 15:30 124
+ 0
- 0
Ето малко помощ от столичани за варненци :)

Списък с ефективни мерки за борба с престъпната групировка ТИМ:

= затваряме си сметките в ЦКБ,
= прекратяваме си застраховките в Армеец,
= изтегляме си парите от пенсионните фондове “Съгласие” и “Сила”,
= не посещаваме заведения от веригата “Happy”, Графит, Рапонги;
= не използваме услугите на авиокомпания “България Еър”.

Ако всички се придържаме към тях, недосегаемата групировка ще премине в небитието.
Кирил 06.03 2013 в 15:27 123
+ 0
- 0
Дело водих от 2009 до 2012 година последно, като отново и за пореден път отказаха да ми изплатят обезщетението и естествено ме осъдиха дори аз да им давам пари, защото си търся правата естествено а на такива хора в България трябва да им се е... майката за да си стоят тихо и кротко. Никой не обръща внимание на жалбите, отговарят с едни и същи текстове което е свидетелство че дори не ги четат. След като мина експертна оценка от независимо лице, и прецени че всичко неща които са описани в протокола не отговарят на истината "нещата за които ми отказват обещетението" и че, гумите ми са напълно пригодни а въпросната гума заради която се заждат дори е помогнала в случая. И след безспорните факти на вещото лице, че обезщетение трябва да ми се плати, те се извръщат и измислят нова глупост и отсичат, а това по закон също нямаш право. СЛЕД КАТО ОТКАЗВАШ ЗА НЕЩО, И СЕ ОБОРИ в последствие обезщетение се изплаща. След 2ра инстанция следва ако не се лъжа 3та която е по ДОПУСТИМОСТ, дефакто пиша за моето дело, те го преразглеждат за пореден път, и АКО преценят ще ме допуснат до този етап. Значи след като може ред пъти да си измисляш ИЗМИСЛЕНИ причини, и оценката на вещите лица които правят огледа да не играе никаква роля, правата на хората са сведени до 3 жалки стъпки, 1ви отказ, жалене, ( гумите са ти изхабени - ама друг път чисто нови, а пишат с 20% пригодност, Минава вещо лице, казва гумите са нови не е реален отказа и сега следва естествено по закон, да платят, И да искат не могат да се захващат за друго нещо, ако ще и главата да ми е голяма :) и така, по допустимост не стигаш кой си ти че пари си търсиш бе, я плащай разноските по делото и гъза си яж. Извода е че, НЕ Е ДОПУСТИМО в тази държава до ТОЗИ момент да си търсиш правата след като прокуратурата има интереса да решава дела в полза на корпоративния си клиент АРМЕЕЦ или както искате го наречете.
Арх. 06.03 2013 в 15:19 122
+ 0
- 0
Да, това би бил добър ход - срещу лихварството... Не знам дали е съвсем на дневен ред точно в момента обаче... Бих подкрепила подобно искане и сега аз лично естествено :)
Арх. 06.03 2013 в 15:14 121
+ 0
- 0
Укрепената изглежда ужасно... Предполагам е търсен ефект.
ХХХ 06.03 2013 в 13:59 120
+ 0
- 0
Трагедията е там че всички медии до една изкривяват причините за саможертвата на Пламен.
Другия му призив "Долу ТИМ" не е изтъкнато от нито един от отвратителните ни журналисти и медиини групи , като мИЛЕН цВЕТКОВ, който много опитно отклоняваше темата за ТИМ при участието на млади варненци в предаването му. Възможността да се направи нещо е у хората, които трябва да изискват от медиите нужното внимание и да реагират срещу тях всеки път когато се опитат да изкривят истината. Аз не сам от Варна, но ако бях, щях да сам на протеста и да държа плакат с последния завет на Пламен Горанов - Долу ТИМ. Дано да не е умрял напразно.
Христо Венев 06.03 2013 в 13:22 119
+ 0
- 0
"Т И М не печелят от лихви…"

Да, но финансовата пирамида с лихварската си същност е генератор на подобни структури.
По-младите финансисти-икономисти съвместно с колегите си юристи могат, ако искат да предложат варианти за по-човешко съществуване.
Един от класическите примери е финансовия-социален УСПЕШЕН модел осъществен в селището Вьоргел от Австрия през 1930г.
Сега във века на електрониката имаме на разположение и интернет с дигиталните пари като bit-coin например.
Продължаваме да мизерстваме в блатото на лихварите.
Трябва ли и децата ни да се тровят и давят в него.
Христо Венев 06.03 2013 в 12:21 118
+ 0
- 0
За да се реши проблема, може би трябва да обясним с ясни примери как да стане без терор и насилие.
Арх. 06.03 2013 в 11:34 117
+ 0
- 0
Не е само това... Като заплашат теб, семейството ти и т.н.... Затова само алчни хора се задържат там, защото на другите няма да им позволят. Ако се дърпат да играят - ще ядат тоягата! И хайде долу - следващия: "Няколко хилядарки или жена ти със счупена ръка, крак, глава...?"...
 
Още от : България
30 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.