Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Защо Варна избухна срещу ТИМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2013 в 08:2636378156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Свързани новини

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!
slavstail 07.03 2013 в 12:47 136
+ 0
- 0
Имаше един период от началото на 1990 година ,когато хората бяха като слепоци от идеята за демокрация,докато празнуваха падането на кумунизма ,някои хора се бяха усетили вече и започнаха да градят устоите на капитализъм,хора масово напускаха системата на МВР, също и военни офицери и се захванаха със крупен бизнес ,използвайки всичките си контакти ,те си пробиваха път към недосегаемостта ....и сега 23 години по-късно ,всеки който си мисли че ще получи възмездие над тези хора с два-три месеца протести или години ако щете ,скандиране на оставки,мафия и не знам още какво ...само едно нещо е сигурно и това е че разочарованието на хората този път ще е много,ама много дълбоко!!!Но не и за мен,аз виждам нещата такива ,каквито са!
Христо Венев 07.03 2013 в 09:31 135
+ 0
- 0
http://offnews.bg/index.php/167743/tsarkvata-s-moleben-za-pomirenie

Патриарха на нашата Православна църква,
ако наистина е достоен както го провъзгласиха, да каже има ли в Библията текстове,
които заклеймяват лихварството или не?
Тимаджия на повикване 06.03 2013 в 21:39 134
+ 0
- 0
Хайде! Хайде. Варна била срещу ТИМ. По скоро така звучи статията. Едната част на мафията е срещу другата част на мафията по известна като ТИМ. И каква е разликата. Едни мафиоти, неутрализират чрез режисирани т.н. прортести, други мафиоти. Мафиоти който пак една и съща кучка ги е кучила. ТИМ/МИТ/ ВИС/СИВ/СИК.КИС, всичко под ножа до девето коляно бате. И знаеш ли колко ми дреме за това кой срещу кого се е бил обявил. Нито ме интересуват тези варненски гангстери, нито ме вълнуват предизборните БСП митинги търсещи си сега срещу кого да крещят предизборните си лозунги. Борисов не стана мишената за стрелба, сега ТИМ е на прицела им. И какъв ще е разултата след изборите. тимаджийските малоумници пак ще са си мафиотко-икономически престъпен клан, а тези който сега вряскат срещу тях, ще са пак със излъгани илюзии. Това е просто държава пълна с идиоти и хипер будали...
slavstail 06.03 2013 в 17:54 133
+ 0
- 0
А Вие, гражданино, били ли сте чиновник?
Погребение, траурен марш, Шопен.
На другия ден те забравят.
d 06.03 2013 в 17:45 132
+ 0
- 0
Ей палячо, падни и умри, всички ще се зарадват, шут.
Христо Венев 06.03 2013 в 16:48 131
+ 0
- 0
Наистина е КАУЗА и засяга така или иначе всички ни.
Дай Боже повече КАНДИДАТИ да я прегърнат като своя ;)
Мен повече ме интересува в момента кое пречи на хората да се събудят.
Трябва ли още човешки факли да пламнат и осветят
замъгления ни от алчност разум, че да разберем КАКВО да правим и КАК да го правим.
Арх. 06.03 2013 в 16:28 130
+ 0
- 0
... на същото дередже като сега!
Арх. 06.03 2013 в 16:23 129
+ 0
- 0
И се радвай, че не са те пребили! :)

Защото познавам хора, които са успели да осъдят или да си върнат заграбеното, на които им се изпращат задължително биячи след това!!! За да не си въобрази народа, че има вратички и можеш да им се пречкаш из краката на "Големите"!....
Арх. 06.03 2013 в 16:17 128
+ 0
- 0
Когато човек има КАУЗА, както е твоя случай, следва да бъде КАНДИДАТ, а не избирател за да може да доведе идеята си до успешна реализация ;)
Христо Венев 06.03 2013 в 15:59 127
+ 0
- 0
Идат избори. За кмет и НАРОДНИ представители.
Избирателите, демек ние с теб трябва да им кажем какво искаме,
а те НАРОДНИТЕ избранници трябва да знаят какво и как да го направят.
 
Още от : България
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.