Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Защо Варна избухна срещу ТИМ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 март 2013 в 08:2636377156
Многохиляден протест срещу кмета на Варна. Снимка: Булфото, архив
Свързани новини

Този текст бе изпратен до OFFNews от нашата читателка Емилия Балчева. Публикуваме го в пълния му обем и без редакторска намеса. Заглавието е на OFFNews.

 

"Ти си длъжен да направиш добро от злото, защото то няма от какво друго да се прави!"

 Робърт Пен Уорън

Вместо очакваното затихване на гражданските протести и въпреки бързото намаляване на сметките за ток от електроразпределителното дружество „Енерго про” на 3 март по варненските улици излязоха над 50 000 души. Ако до следващата неделя кметът на Варна Кирил Йорданов не подаде оставка, те може да достигнат и 70 000 - толкова, колкото наброяват гласувалите за него на последните местни избори.

Защо протестите във Варна са най-многобройни? Защо мълчаливите и инертни толкова години варненци сега са най-гневни и безстрашни до смърт? Отговорът може би се крие в следния цитат от „Изкуството на войната” на китайския пълководец Сун-Дзъ - любимата книга на Марин Митев – един от основателите на варненската групировка ТИМ и съсобственик на огромната ù икономическа империя: „В изкуството на войната има 9 полеви разновидности... Последната се нарича „безнадеждно пространство”. Това е мястото, на което единственото ти спасение от унищожение е в незабавната битка”.

През последните години варненци са в непрекъснато състояние на война, обявена им както от ТИМ, така и от общинската и държавната администрация. Години наред групировката безнаказано рекетира и ограбва гражданите, „законово” придобива общински и държавни земи, получава протекцията на висши управници, за да получи чрез фирмите си обществени поръчки в много общини на страната без конкурс и то на цени в ущърб на държавата. Има съмнения, че зад чешкото дружество „Енерго про”, купило миналата година мажоритарния дял акции на „ЕОН” и 33 % акции на държавата, стои пак икономическата групировка. Сега тимаджиите директно бъркат в джоба на всеки варненец чрез сметките за доставената електроенергия.

За гражданите на Варна държавата – това е ТИМ и цялото ù престъпно лоби в българските органи на властта. Единствената форма на общинско управление в града е плутокрацията. Кметът Кирил Йорданов и почти всички общински органи работят за интересите на тимаджийската олигархия. За варненци е видно обаче и че на най-високо държавно ниво има сливане на държавата с тимаджийските структури, които действат брутално и безскрупулно със своите конкуренти и опоненти. Не един и двама министри са обслужвали интересите на групировката (от последните години: Асен Гагаузов, настоящият президент Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова като министри на регионалното развитие и благоустройството, Бойко Борисов в качеството си на кмет на София и на министър председател в оставка и др.).

Бизнес империята на ТИМ се е разраснала неимоверно и чрез свързаните помежду си фирми заема важно място в почти всички области на икономическия и финансов живот на страната: търговия със зърно, производство и търговия на изкуствени торове, полимери и петролни продукти, въздушен транспорт, морско и речно корабоплаване, финанси, банково дело, застраховане, пенсионно осигуряване, участие в дълговия пазар и фондовата борса, износ на електроенергия, концесия за добив на природен газ в Черно море, охранителна дейност и др.

Марин Митев гордо се хвали, че бизнес империята на „Отбора ТИМ” съставя 10 % от Брутния вътрешен продукт. Само че според Търговския регистър при Агенцията по вписванията единственият акционер на „Хиимпорт инвест” АД е „Химимпорт инвест институт” с регистрация в Лихтенщайн и със седалище Вадуц, т.е. парите на ТИМ се изтеглят от България в офшорната зона. Така че патриотичните приказки са просто едно лицемерие и арогантност.

Ако варненският плутократичен модел падне под напора на обществения гняв, това ще е изключително важен урок за всички кметове и местни органи на управление, ще е заплашително напомняне, че все някога идва българският Видовден. Заплашителен знак ще е и за представителите на държавната власт, защото моделът „Варна” е умален вариант на модела „България”.

Може би още днес варненският кмет ще подаде оставка заедно с всички общински съветници, участвали пряко или с мълчаливо съгласие в общинските далавери. По-трудното обаче ще е оттук нататък – с какви механизми да се заставят бъдещите избраници да работят за гражданското благо. Важното е, че варненци вече не живеят в онова безвремие на крепостническо мислене, духовна леност и омерзение. От пролетта на 2012 г., когато се сложи началото на многократните протести за спасяване на Морската градина, те започнаха да си възвръщат самоуважението, увереността и дързостта на предците си – старите достолепни граждани на най-големия ни черноморски град.

Каква ирония на съдбата: в химна на политическа партия „Нашият град” – личната партия на ТИМ, е предречен днешният, едновременно гневен и възторжен, бунт на Варна:

Нашият град се събужда. Нашият град е жив!

Твоят град. Той е твой!
julian 11.03 2013 в 23:46 146
+ 0
- 0
О, Боже благодаря ти , че не ни оставиха на ВИС и СИК, а ни "оправиха" ТИМ, те толкова внимателно пипат, толкова са легални, легитимни и законосъобразни, чак ти се иска да мигрираш към Варна, не заради морето или варненки, а заради възможността да поживееш в град, където няма представители на ВИС и СИК. Дори, когато гражданите в този приемлив все още морски град протестират, те внедряват силно казано Хора, които да контролират процесите по митингите, опитвайки се да заглушават, патриотично да късат плакати на старци, да демонстрират бойните си умения в тълпата. Такива хора вече дори не крият симпатиите и принадлежността си към групировката си. Та в заключение- вие платени или промити драскачи в Интернет, провокатори по протестите, пехотинци, нинджи, бойци, банкери, зърнопроизводители и най-вече путки майни- вие сте просто поредната легална жива дживима собственост на ТИМ. Оловни войничета, от които рано или късно ще останат само смачкани непотребни гилзи. "Всеки тръст носи в своята гръд семената на собствената си гибел" О. Хенри
dtzekov 09.03 2013 в 14:06 145
+ 0
- 0
Никой не е по-силен от народа.Чудя се защо хората им се навеждат на тия?От страх?Не магат ли да направят постановка на мутрите им и да ги потрошат от бой?Мутрите са страхливци.Те скачат много на сам човек, нападат в гръб въоръжени.Никога не са се изправили като истински мъж един срещу един, без оръжие.Да видиме тогава кой кой е.А шефовете без мутри са нула.Да обобщя повечко хора с по едно дърво или друго в ръката и само гледай цирка.Същото важи и за служители от всякакви власти.Бой и това е.За да има ред, трябва да има страх - това трябва да се разбере от хората веднаж завинаги.За племе като нас това е решението.
бая си тъпа 08.03 2013 в 12:26 144
+ 0
- 0
И аз тва обяснявам, ама тука на комунистите в сайта тази песен не им е изгодна
slavstail 08.03 2013 в 12:24 143
+ 0
- 0
Ми не ги търпете! И какво ще им се "заканите мнооо яко ли" или ще си направите по едно смешно плакатче ?Варна вие ужасно закъсняхте !!Много дълго ви продължи будната кома и е жалко наистина ,пък и мирните ви методи са ако не смешни ,то напразни!!
jk 08.03 2013 в 12:08 142
+ 0
- 0
Лайнар!
jk 08.03 2013 в 12:05 141
+ 0
- 0
знам те че си минетчия на тимаджиите, шибат ли те или само им духаш увисналите патки!?
jk 08.03 2013 в 12:03 140
+ 0
- 0
Ей тимаджийски педераст, затваряй си устата!!
бая си тъп 07.03 2013 в 23:16 139
+ 0
- 0
морска пехота има от 1999 бе ...пък те кога са били млади....
варненец 07.03 2013 в 18:51 138
+ 0
- 0
Едно съобщение от участник представя нещата доста по-различно. Ето му думите: .."благодарим им че не попречиха да осъществим докрай замисленото...(можеше да ни пуснат след 24 часа, и тогава всичко щеще да се провали) ". Това е от FB страницата на групата младежи, организаирали надписа БЪЛГАРИЯ.
Ето какво още казва същия участник: ".. Искам също така да отбелжа че в всъщност полицайте действаха резонно на проявата ни и на служебните си задължения, незнаейки за патриотичните ни намерения....реагираха изключително бързо (дано и когато гонят иситнски престъпници реагират така)....държаха се доста добре".
Много ясно, че ще се появят полицаи - нали за това им се плаща. Ако не го бяха направили, със сигурност щяха да се намерят хора да викат къде е полицията и защо не си върши работата. Няма нужда да се прави от нищо - нещо. Задържали са ги - пуснали са ги, флашмоб-а се състоя..
Миро от Варна 07.03 2013 в 13:12 137
+ 0
- 0
Днес партията на ТИМ във Варна е „Нашия град“, утре ще е „Нашата България“ !
Не трябва да ги търпим!
 
Още от : България
29 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.