Заседанието на Тристранния съвет все пак ще се състои

02 април 2013 в 11:32 1357 0

Деяна Костадинова на заседание на Министерския съвет. Снимка: Сергей Антонов
Деяна Костадинова на заседание на Министерския съвет. Снимка: Сергей Антонов

Заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) все пак ще се състои, както беше планувано днес от 14.00 ч.

Днешната среща между синдикати, работодатели и правителството, беше поставена под въпрос, след като късно вчера четирите национално представителни работодателски организации – КРИБ, БСКА, БТПП и АИКБ – решиха, че напускат съвета.

Бизнесът протестира срещу поправката, приета по настояване на лидера на РЗС Яне Янев, да се разшири кръгът на лицата, които декларират в Сметната палата имуществото си. В последния си работен ден парламентът реши декларации да подават и представители на неправителствени организации и синдикати. 

Бизнесът смята, че след като не получава държавна субсидия, не е редно да декларира притежаваното. Позицията на бизнеса да напусне тристранния съвет е принципна и само знак на протест. Чисто формално работодателите нямат претенции към служебния кабинет и той може да определи антикризисните мерки и да разпредели 41 млн. лева за най-бедните и без санкцията на бизнеса.

По думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев тази сутрин пред БНР напускането на работодателските организации на НСТС не е саботаж. Той обясни, че работодателските организации напускат съвета, защото така няма да попаднат под "ударите" на закона, тъй като в него е казано, че само организациите, чийто представители са постоянни представители в НСТС трябва да декларират имуществото си.

"Законът за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, беше приет много набързо, без предварително обсъждане, даже не е обсъждан в комисиите в Народното събрание на първо четене, масово нарушения са направени на Закона за нормативните актове, на правилника на самия парламент и най-важното – той е в противоречие с Конституцията. Този Закон е може би единствения към който няма мотиви", подчерта той.

"Ние не знаем всъщност какво се цели с него, но това, което се цели с досегашния Закон за публичност на имущественост на лица, заемащи висши държавни длъжности е когато едно държавно лице влиза във властта да декларира имуществото си и като излиза пак да го декларира и периодично докато е във властта да го прави. НСТС не е място, където се разпределят ресурси. Това е консултативен орган, той не взима решения", каза още Велев.

Да не участваме в заседанието на тристранния съвет е единственото възможно действие, което можем да предприемем срещу този закон след като не му беше наложено вето, коментира пред БНТ Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Той посочи, че приетия закон за деклариране на имуществото обслужва само предизборни интереси. Според Иванов отсъствието на работодателите от тристранката няма да доведе до проблеми в работата й и няма да има последствия за допълнителните социални плащания, които предлага правителството. Причаната за това е, че съветът е консултативен орган, който може да излиза с решения и в отсъствието на някоя от страните, ако тя е била редовно призована. той посочи, че по този начин съветът дълго е работел в отсъствието на синдикатите.

Според президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев НСТС не може да взима решения, ако липсват работодателските организации. Но въпреки това правителството може да гласува изработените днес от работната група на тристранката социални мерки.

"Синдикатите ще присъстват на заседанието и нямат намерение да се оттеглят от диалога, защото смятат, че в момента е важно да се води такъв по мерките за подпомагане на бедните", заяви за "Хоризонт" лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews