Заявяваме гласуване по настоящ адрес за референдума до 12 януари

Николаос Цитиридис 09 януари 2013 в 17:55 2302 0

Избори, СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС
Избори, СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС

 

Желаещите да гласуват на референдума за АЕЦ Белене на 27 януари по настоящ, а не по постоянен адрес, трябва да заявят това до 12 януари включително. 

Те трябва да подадат заявление по образец в общинската администрация по настоящия им адрес. След това тези избиратели ще бъдат премахнати от списъка по лична карта. В противен случай те ще имат право да гласуват на референдума по постоянния си адрес към 9 ноември, когато е обнародван указът на президента Росен Плевнелиев.

Учениците и студентите ще могат да гласуват в избрана от тях секция в града, в който учат. Те ще трябва да представят лична карта, заверена ученическа или студентска книжка и декларация, че не са гласували на друго място.

Всеки избирател може да направи справка по ЕГН или адрес за номера на избирателната секция и мястото, където ще гласува, на сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО). Ако установят, че има някакви грешки или непълноти, те могат да бъдат поправени до 19 януари.

В деня на провеждане на референдума всеки, решил да гласува, може да бъде дописан от секционната комисия по постоянен адрес, като представи документ за самоличност. На референдума не могат да гласуват българите, включени в т.нар. забранителен списък – изтърпяващите наказание лишаване от свобода и подалите заявление да гласуват по настоящ адрес или в чужбина.

Референдумът за развитието на ядрената енергетика ще се проведе на 27 януари. Бюлетината, с която ще се гласува, ще съдържа въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" и два възможни отговора – ДА и НЕ, написани с еднакъв шрифт.

Всеки гласоподавател зачертава избрания от него отговор и поставя в плик бюлетината, излиза от кабината и го пуска в избирателната урна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews