Втора неизвестна партия ще се пълни с протестно съдържание

01 април 2013 в 11:26 1990 1

Протестни действия срещу монополите. Снимка: Сергей Антонов
Протестни действия срещу монополите. Снимка: Сергей Антонов

Политическа партия, регистрирана преди 2 години, се е съгласила да отвори изцяло листите си за граждани. Това съобщиха от гражданското сдружение ДНЕС. Става дума за регистрираната в Пловдив партия „Кауза България“, която за пръв път ще се яви на парламентарни избори.

Сдружението беше сред активните в националните протести срещу монополите. Това е втората слабо известна партия, която ще се бори за гласовете на протестиращите граждани след като част от лидерите на протестите вече обявиха, че ще се явят на избори с партията Демократична гражданска инициатива.

Това е единствената от общо 48 политически партии, до които движението изпрати покана да отворят на 100 % листите си за включване на граждани. Движението бе доста активно в последните години – в протестите срещу монополите, срещу синята зона в центъра на София и др. То набра значителна обществена подкрепа преди 2 години, когато успя да събере и внесе в парламента петиция от около 700 000 подписа срещу произвола на монополите с искания за по-качествени услуги.

Гражданите ще бъдат излъчени чрез своеобразни предварителни избори от 3 до 5 април. Хора от ръководството на ДНЕС няма да се кандидатират, уточни Галя Николова от движението. На 3 април в редица градове на страната започват номинации за участници в листите. Гражданите ще могат да номинират когото решат, стига той да декларира, че е съгласен да се кандидатира, както и че отговаря на няколко условия: да не е осъждан, да не е бил народен представител, министър или зам.-министър, да не е активист на политическа партия.

Номинациите ще стават с обикновено листче в прозрачна кутия на различни места в градските центрове. За София например пунктовете ще са 12, съобщиха от движението. Тримата номинирани с най-много гласове във всеки град ще се „явят“ на областен тур на 5 април, където ще бъдат селектирани петимата кандидати с най-много гласове. Така всеки областен град ще излъчи по петима кандидати в листите на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови