Всеки втори не харесва Бойко

Лъчезар Вълев 12 октомври 2012 в 14:19 2655 1

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

55% от българите не одобряват работата на правителството.

Това сочи представително проучване на НЦИОМ за обществено-политическите нагласи през септември 2012 г., цитирано от БГНЕС.

Според изследването едва 31 на сто одобряват работата на кабинета. 

Междувременно нагласите към премиера Бойко Борисов са разделили обществото на две почти равни части. 46% от българските граждани не харесват премиера, а 45% одобряват неговата работа.

Българският парламент започва есенната си сесия с 22% одобрение, което е съпоставимо с данните на НЦИОМ от преди година (ноември 2011 г.). Неодобрението към Народното събрание остава високо, като неговият дял е три пъти по-голям от този на одобрението, сочи изследването.

Единствено сред симпатизантите на ГЕРБ одобрението към НС е по-високо от неодобрението.

Председателят на парламента Цецка Цачева е одобрявана от 29% от българите, дял по-висок от одобрението на институцията, която тя ръководи.

Според изследването градското население на страната по-често от селското одобрява свършеното от кабинета.

Одобрението към президента Росен Плевнелиев също бележи сериозен спад, спрямо предходните месеци. Така одобрението към него е достигнало 53 % от българите харесват президента Росен Плевнелиев.

В същото време в последните месеци е регистриран лек ръст на влиянието на президента сред обществени групи и прослойки извън електората на ГЕРБ.

Според проучването през последните месеци повечето институции губят от одобрението за работата си.

Изключение от тази тенденция прави единствено армията. В края на септември има спад в одобрението за работата на полицията. Тя среща симпатията на 39% от участващите в изследването българи.

За последните месеци съдът и прокуратурата запазват традиционно ниски дялове на одобрение за работата си. В момента съдът е одобряван от 14%, а прокуратурата от 15%. 63 на сто от българите не одобряват работата на съда, а 58% са недоволни от прокуратурата.

Най-одобряваната от българите институция в страната пък е Българската национална телевизия. Според данните на НЦИОМ тя среща симпатиите на 69% от хората.

БНТ е възприемана от хората като равноотдалечена от партиите и партийните пристрастия.

Българската православна църква е одобрявана от 47% от българите, като дейността й е най-добре приемана от жените и от възрастните респонденти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови