Вигенин забранява на посланиците да пишат във "Фейсбук"

OFFNews 04 август 2013 в 19:28 4968 20

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕСМинистърът на външните работи иска да забрани на посланиците ни в чужбина да се изказват във Фейсбук и Туитър.

Професионален кодекс на служителите в дипломатическата служба ще им забрани това. Този документ е разписан като задължение в закона, но досега външните министри така и не намериха време да го изготвят. Министър Кристиан Вигенин обаче е готов и още следващата седмица ще го подпише, съобщава в. "Преса". 

В кодекса се казва, че посланиците ни „са длъжни да не компрометират ефективността на изпълнението на служебните си задължения чрез публично изразяване на лични възгледи и политически убеждения“

В неделния ден пресотделът на Външно министерство не бе открит за коментар по повод намеренията да бъде органичена личната кореспонденция на посланиците. 

Индиректно новата директива коментира постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк Стефан Тафров с публикация в профила си във Фейсбук. Тафров по всяка вероятност е един от служителите, провокирали гнева на министъра. В профила си той изразява личната си позиция към събитията у нас, като например нарича управляващите "новата тройна коалиция", пуска снимки от протестите в столицата и иронизира "говорителя" на контрапротестите Мишо Шамара.

"Стриктно спазвам Закона за дипломатическата служба. С дейността си отговарям напълно на неговите изисквания. 1. Не членувам в политически партии. 2. По служба и извън нея не правя никаква пропаганда. Имам личен профил във Фейсбук, достъп до който имат само одобрени от мен хора. Те са мои приятели и с тях обменям информация и мнения. 3. Не давам извления по медиите ако нямам съответното разрешение от МВнР.
Тайната на личната кореспондеция е основно човешко право, прогласено в Конституцията, както и правото на политически и други възгледи", написа днес на стената си Тафров по повод нареждането от министъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!