Ваксинират срещу морбили сирийските деца в България

Вероника Шербанова 27 септември 2013 в 11:52 1934 0

Д-р  Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС
Д-р Ангел Кунчев. Снимка: БГНЕС

Обмисляме извънредна ваксинация против морбили сред сирийските деца, независимо от техния здравен статус, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

В понеделник ще се събере комисия от експерти, на която ще обсъди необходимостта от имунизация. 

Запознати сме със сирийския имунизационен календар, който не е много по-различен от българския. Само че не знаем до каква степен е изпълнен за отделните деца. Част от тях носят имунизационни паспорти, които са на арабски, но с помощта на преводачите сме се запознали с тях и продължаваме оттам. За тези, за които нямаме данни започваме имунизация според българския имунизационен календар в зависимост от възрастта им, обясни Кунчев.

За момента няма отрицателна реакция от страна на сирийските бежанци. Те са заинтересовани децата им да са здрави, затова няма отпор при ваксиниране и т.н., но общуването е трудно, най-малкото заради езиковата бариера, допълни той, като уточни, че няма да има нужда от допълнителни средства за ваксини.

Най-голям е проблемът с настаняването им. Условията в центровете, които са строени за целта, не са лоши. Но когато настаняваш 3-4 семейства в една стая, контактът е много близък и опасността от заразяване е голяма. В България в момента има вече близо 5000 сирийски бежанци, като около 1500 души са на домашни адреси - тези, които могат да си го позволят, посочи д-р Кунчев.

По думите му към момента няма данни за внесени болести от сирийските бежанци. Изискахме информация от СЗО за ситуацията със заболяванията в Сирия и бежанските лагери в Турция, където са настанени половин милион души, а извън лагерите има още толкова. Получихме един много подробен доклад. Няма нещо много обезпокоително – някои отделни случаи на детски болести, хепатит А, малки взривове от морбили, което също не е изненадващо. Но здравната система е до така степен засегната от войната, че не може да се разчита докрай на достоверността на данните, заяви главният здравен инспектор.

За момента ситуацията около сирийците е спокойна, но ме плаши натовареността по лагерите, защото навсякъде капацитетът е надхвърлен. Това създава много тесни контакти между бежанците и ако има дори един носител, много лесно може да предаде което и да е заболяване.

По право най-често срещани са респираторните вирусни инфекции, което не е толкова фатално, тъй като се лекуват по-лесно. Ние също ги караме. Хубавото е, че до момента нивото на заболяемост сред тях е много ниско. Има само един случай на хепатит, 2-3 случая на респираторни заболявания и няколко деца с ентероколити. Нивото на заболяване в момента не е по-високо от това сред нашето население, дори е малко по-ниско, категоричен е Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови