Три вериги искат да доставят декодерите за цифровата телевизия

27 декември 2012 в 19:30 20235 7

На 1 март ще бъде включен цифровият телевизионен сигнал. Снимка: sxc.hu
На 1 март ще бъде включен цифровият телевизионен сигнал. Снимка: sxc.hu

“Техномаркет”, “Технополис” и “Зора” участват в надпреварата за доставка на декодиращи устройства за цифрова телевизия. Това стана ясно при отварянето на офертите в Министерството на транспорта на 27 декември.

От тримата кандидати обаче единствено “Техномаркет”, зад която стои собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, подаде оферти и за четирите обособени позиции.

На 1 март ще бъде включен цифровият телевизионен сигнал, а на 1 септември ще спре окончателно аналоговият сигнал. В преходния период от половин година социално слабите, които получават енергийни помощи, ще имат право срещу ваучер да си вземат декодиращо устройство, пише Mediapool.

Социално слабите ще получат ваучер за 60 лева, с който да отидат в някой от магазините на избраната търговска верига.

Поръчката на стойност 10 млн. лв. за рекламата на преминаването от аналогов към цифров сигнал беше спечелена от обединение, зад което стои рекламният и медиен бос Красимир Гергов. Сега прогнозите са, че поръчката за декодерите (на стойност на 6 млн. лв.) ще бъде спечелена от веригата “Техномаркет”, собственост на “К енд К електроникс”. През ноември мажоритарен акционер в дружеството стана регистрираната в Лихтенщайн компания Domtech Holding, зад която стои банката на Цветан Василев. Финансовата институция беше един от основните кредитори на веригата за електроника, а после преобразува заемите си в собственост, като увеличава капитала на групата, пише Mediapool.bg

Цветан Василев има ключова роля в цифровизацията на телевизията чрез мултиплексите, които ще разпръскват сигнала. Причината е, че в момента и шестте платформи за цифрово разпръскване се държат от фирми, свързани със собственика на Корпоративна банка.

Още от сега е ясно, че “К енд К електроникс” печели обособена позиция 2, която е за Северозападния район, включващ областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Причината е, че “Техномаркет” е единственият кандидат, подал оферта.

За Южен централен район, в който влизат областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково ( позиция 1) и за Североизточния район, в който са области Варна, Добрич, Търговище, Шумен (позиция 3) кандидати са двама - “К енд К електроникс” и “Зора М.М.С.”.

Най-оспорвана е надпреварата за град София (позиция 4), където оферти подадоха “К енд К Електроникс”, “Зора М.М.С.” и “Технополис България”.

Цялата поръчка е за продажба на 124 000 декодиращи устройства с прогнозна стойност от близо 6.2 млн. лв. без ДДС. Бъдещият изпълнител ще бъде избран по критерия най-ниска цена. Той трябва да достави декодиращите телевизионни устройства на социално слабите в срок от пет месеца, става ясно от условията в търга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови