Стойнев открил измами в енергетиката на стойност 390 млн. лв.

Елица Мартинова 14 септември 2013 в 09:44 2758 5

Драгомир Стойнев и предшественика му на министерския пост Асен Василев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев и предшественика му на министерския пост Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Сигнали за измами в сектор „Енергетика”, струващи на държавата 390 млн. лева, ще внесе в прокуратурата ресорният министър Драгомир Стойнев.

Това обяви самият той пред TV7. До момента Стойнев в сезирал прокуратурата по два случая, в които има съмнения за измами на стойност 160 млн. лева. Сигналите са подадени в началото на септември.

„Г-н Боян Боев е председател на Българския енергиен холдинг и съм му разпоредил за всяка злоупотеба, за всякакво съмнение за източване на енергетиката да се сезира прокуратурата. Сигналът не е само един, а са три, на стойност 160 млн. лева”, обясни министър Стойнев.

Той обясни, че в понеделник ще внесе и трети сигнал, където съмненията за злоупотреби са много по-мащабни, на стойност 230 млн. лева.

„В понеделник внасям нов сигнал на стойност 230 млн. лева. Той е за неправомерно изразходвани средства в случай на студен резерв на стойност 230 млн. лева, което се е случило през 2012 г. Тук става въпрос, тъй като трябвало да се случват договори от ЕСО към определени дружества, в случай, че възникна проблем, те да имат готовност да работят, само че това е възможност да се източват средства”, бе обяснението на министър Стойнев по случая.

Той подчерта, че българите трябва да разберат, че настоящото правителство иска да има контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови