Следят предизборните концерти за авторски права

Мая Младенова 03 април 2013 в 14:02 2282 1

Всички партии ще бъдат подканени да подпишат договори с
Всички партии ще бъдат подканени да подпишат договори с "Музикаутор" за ползваната музика по време на митингите. Снимка: Деян Барарев

Партиите участнички в парламентарните избори да започнат да си плащат за използваната музика на митингите. За това призоваха от "Музикаутор" - сдружението, което се грижи за авторските права на композиторите, текстописците и издателите на музика.

Тази и следващата седмица партиите ще бъдат поканени да сключат договор с нас. За онези, които не го сторят, сме измислили специална пресконференция-честитка, на която ще ги обявим и поздравим публично, обявиха от "Музикаутор". Сумата за авторски права при партийните концерти се определят според тарифа на сдружението за събития с бюджет без приходи от билети. Отчисленията за авторство са процент от планирания за концерта бюджет и се разпределят между авторите на музика на базата на предоставен от организаторите сет-лист (списък с пусканите песни).

На среща с журналисти "Музикаутор" разказа за новата си, по-офанзивна политика по събиране на дължимите им отчисления от страна на медии, общини, хотели, заведения и организатори на концерти.

Освен опитите за диалог с партийните центали, в нея има и други нови моменти. Един от тях са договорите с кабелните оператори, каквито досега никога не са били сключвани. "Музикаутор" води преговори с Българската асоциациация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО) за общо споразумение, на базата на което да бъдат сключени индивидуални договори и с отделните членове на БАККО. 

Друг нов момент е идеята Съветът за електронни медии (СЕМ) да започне да събира глобите за неиздължени авторски права. Сдружението предлага още с контрола върху употребата на музика с търговска цел (например в баровете) да се заемат и общинските инспекторати, а да не се разчита както досега само на 4-ма служители на Министерството на културата, които отговарят за всички обекти в цялата страна.

"Музикаутор" ще стартира и поредица от дела срещу неизрядни платци - радиа, телевизии, общини, организатори на концерти. Опитът на други държави в региона като Румъния, Хърватия и Гърция сочел, че утвърждаването на практиката да се плащат на авторите на музика отчисления от печалбите е постигнато след много съдебни спорове. В момента се водят дела срещу bTV и община Каварна, скоро ще стартира и срещу кината "Арена". Други неизрядни платци към "Музикаутор" са ART BG, Loud Concerts, Дарик, Дарик 18, VBox7, Data.bg, почти всички общини, "Болкан холидейз" и др., посочиха от сдружението.

Приходите на "Музикаутор" за 2012 г. са под 4 милиона лева, обяви изпълнителният директор Иван Димитров. От тях 66 на сто са за чужди изпълнители, които "Музикаутор" представлява, а 33% - за български. Обичайно пропорцията е 80:20 в полза на чуждите.

Изпълнители поискаха 50% БГ музика в медиите

Членовете на "Музикаутор" (около 2400 автори на музика) поискаха закон да гарантира присъствието на българска музика в медиите.

Обединихме се около съотношението 50:50, обяви композиторът проф. Георги Костов. Кирил Маричков допълни, че подобна квота има в много европейски държави. Най-силно застъпена е във Франция, където 40% от излъчваната музика е родно производство. Добър пример били още Полша, Ирландия, Португалия, Украйна.

И в момента евродиректива диктува европейската музика да е 50%. Българските автори на музика предлагат парламентът да гласува закон, който да гарантира стабилно присъствие в ефир на създадена у нас и изпята на един от езиците от европейската общност музика.

"Такъв проект имаше и бе представен на комисията по култира в 41-вото Народно събрание. Първоначално получихме подкрепа, но го парираха с 8 гласа "въздържал се", разказа Васко Гюров, който е зам. председател на Управителния съвет на "Музикаутор". "В момента отношението спрямо българската музика е дискриминационно. В повечето от радиата има официална забрана да пускат повече от едно българско парче на час", добави той. Според него процентите подлежат на дискусия - те могат да са например 40 за държавните медии и 30 за частните медии.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews